Braziliaanse politicus gooit handgranaat naar politieagenten bij aanhouding

Een Braziliaanse politicus heeft een handgranaat gegooid naar agenten die hem kwamen arresteren.

Het gaat om politicus Roberto Jefferson, een bondgenoot van de rechtse president Jair Bolsonaro. Op zondagavond is de politie naar zijn woning gegaan om hem aan te houden op bevel van het Hooggerechtshof. Jefferson was hier duidelijk niet van gediend en gooide een granaat naar de agenten. Het pand werd vervolgens omsingeld en na enkele uren, waarbij er ook geschoten werd, werd de politicus aangehouden.

De president Bolsonaro probeerde zich kort na de aanhouding van zijn collega in een video op sociale media van Jefferson te distantiëren. Hij zei in de opname dat iemand die op politieagenten schiet of op andere wijze aanvalt als een crimineel moet worden behandeld.

De politicus is aangehouden omdat hij een rechter had beledigd in verband met een vonnis over de verdeling van politieke zendtijd op televisie. De rechter hevelde in dat oordeel een deel van de zendtijd voor Bolsonaro over naar zijn tegenstander. Reden was het feit dat de president de regels rond politieke advertenties had overtreden.

De politie liet zondag weten dat Jefferson vanwege het gooien van de granaat nu ook wordt beschuldigd van poging tot moord. Hierdoor riskeert de politicus nu een aanzienlijke gevangenisstraf en de gevangenissen staan er niet bekend om erg luxe of comfortabel te zijn in Brazilië.