Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Cel geëist tegen man uit Rijswijk die 2000 kilo cocaïne verhandelde vanuit garagebox

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een man die vanuit een garagebox in Rijswijk 2000 kilo cocaïne zou hebben ingevoerd en verhandeld.

Volgens de officier van justitie blijkt uit onder meer chats via pgp-telefoons dat de 45-jarige Rijswijker tussen oktober 2019 en oktober 2021, deelnam aan een criminele organisatie en zich bezighield met grootschalige drugshandel. De man communiceerde via Encrochat en toen die offline werd gehaald, ging alle communicatie verder via Sky ECC, die later ook werd gekraakt door opsporingsdiensten.

In de gekraakte chats is volgens het OM te lezen hoe de Rijswijker met verschillende personen in binnen- en buitenland contact had over het aanvoeren en verdelen van drugs en ook over financiële zaken. Het ging in februari 2020 bijvoorbeeld om drugs in postzakken vanuit Brazilië naar Nederland. De verdachte zou hebben geschreven: ‘hun hebben heel die postafdeling op Schiphol’.

Er was sprake van een geoliede organisatie volgens de officier en er ging veel geld door de handen van de verdachte. In september 2020 liet hij een contact weten ‘675 k dollar’ te hebben afgegeven als betaling voor een lading drugs. De criminele organisatie ging professioneel te werk en maakte gebruik van garageboxen en voertuigen met speciaal ingebouwde verborgen ruimtes.

De man werd uiteindelijk in oktober 2021 aangehouden bij een actie. Zijn woning en garagebox werden doorzocht. Daarbij vond de politie zo’n honderd gram cocaïne en verschillende pgp-telefoons. De verdachte heeft een gedeeltelijke bekentenis afgelegd en zegt slechts enkele keren in drugs gehandeld te hebben. Over het verdiende geld heeft de man niets willen verklaren.

Volgens de officier van justitie is de Rijswijker schuldig aan deelname aan een criminele organisatie, aan het verhandelen en voorhanden hebben van cocaïne en aan voorbereidingshandelingen voor de invoer van cocaïne. Tegen de man is een gevangenisstraf van zes jaar geëist en het betalen van 1,5 miljoen euro. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.