Server Sky ECC PGP in beslag genomen, politie heeft toegang tot honderden miljoenen berichten

De politie heeft bekendgemaakt dat PGP-aanbieder Sky ECC is gekraakt.

Het gaat om een grootschalig internationaal onderzoek genaamd Argus. De politie kreeg hiermee tot in detail inzicht in de versleutelde communicatie van verschillende criminele organisaties. De opsporingsdiensten hebben door de hack toegang gekregen tot honderden miljoenen berichten van gebruikers van Sky ECC. Vanaf midden februari 2021 werd het versleutelde verkeer live meegelezen. De server van Sky ECC is vandaag offline gehaald en in beslag genomen door de Nederlandse autoriteiten.

Bij een reeks politieacties, ook in samenwerking met de FIOD, zijn vandaag in heel het land dertig aanhoudingen verricht en 75 woningen en kantoren doorzocht. Daarbij is onder meer beslag gelegd op 28 vuurwapens in Rotterdam. Eerder al leidde het onderzoek Argus tot de onderschepping van grote hoeveelheden harddrugs. Het gaat om internationale inbeslagnames van duizenden kilo’s cocaïne, heroïne, hasj. Daarnaast zijn er meerdere wapens in beslag genomen en drugslabs ontdekt en ontmanteld en zijn miljoenen euro’s in beslag genomen. Bij de eerdere acties zijn in Nederland tientallen, in totaal 43, verdachten aangehouden. De Belgische politie is in verband met de hack vandaag binnengevallen in zeker 200 panden in Antwerpen en omgeving.

Operatie Argus volgt op het onderzoek Lemont, waarbinnen in 2020 de opsporingsdiensten erin slaagden ‘live’ mee te lezen over de schouders van grote aantallen criminelen die gebruik maakten van Encrochat. De ontmanteling van Sky ECC is tegen deze achtergrond de overtreffende trap. Veel gebruikers van Encrochat zijn vorig jaar overgestapt naar Sky ECC. Het bedrijf is inmiddels wereldwijd de grootste aanbieder van cryptocommunicatie met zo’n 70.000 gebruikers. In Nederland zijn ongeveer 11.000 Sky-accounts toegewezen aan Nederlandse gebruikers, aldus een woordvoerder.

Tijdens de zogenoemde ’live-fase’ zijn alleen al in Nederland tientallen geplande ernstige geweldsdelicten, waaronder ontvoeringen, liquidaties en schietpartijen voorkomen. Enkele honderden agenten van alle eenheden hebben de afgelopen maanden stand-by gestaan en zijn ingezet om opvolging te kunnen geven aan de onderschepte berichten. Het zwaartepunt lag bij de rechercheurs van de Eenheid Amsterdam en de Landelijke Eenheid. Het Team High Tech Crime had een sleutelrol in de grootschalige operatie. Binnen het Openbaar Ministerie (OM) leidden officieren van justitie van het Landelijk Parket en het OM Amsterdam het onderzoek.

Honderden miljoenen berichten worden in een datawarehouse opgeslagen en onderzocht. De resultaten hebben op dit moment volgens de politie al cruciale informatie opgeleverd voor verschillende belangrijke strafrechtelijke onderzoeken. Naar verwachting zullen door de hack een groot aantal strafrechtelijke onderzoeken worden gestart naar verschillende zware criminelen en organisaties.