© US Army via Wikimedia Commons

Cel geëist tegen man uit Zoetermeer voor ombouwen en handel in vuurwapens

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een man uit Zoetermeer voor wapenhandel.

Het onderzoek werd gestart na een tip dat een veroordeelde wapenhandelaar, die in een tbs-kliniek zat, zijn handel door derden liet voortzetten. Hierbij kwam een 29-jarige man uit Zoetermeer in beeld. Hij bleek op de bezoeklijst te staan van de kliniek en had veel telefonisch contact met de veroordeelde wapenhandelaar. Verder werden op zijn rekening verdachte transacties aangetroffen, met als omschrijving ‘inkoop’.

De politie kwam begin september 2021 in actie en heeft de verdachte aangehouden in het huis van een vriend waar hij al een tijdje verblijf. Er bleek een wapenarsenaal te liggen. Volgens de officier van justitie ging het om meerdere wapens met bijpassende munitie en zelfs een doorgeladen automatisch vuurwapen in bed.

Toen het huis van de verdachte zelf werd doorzocht, bleek dat daar een soort werkplaats was ingericht waar gaspistolen en alarmpistolen werden omgebouwd naar echte vuurwapens. Die gas- en alarmpistolen liet de man gewoon per post bezorgen door een Tsjechisch bedrijf of haalde hij op bij een bedrijf in België.

‘Verdachte heeft doelbewust maandenlang een heleboel vuurwapens in de maatschappij gebracht, hij vormde daarmee een onmisbare schakel voor mensen met heel verkeerde bedoelingen die er niet voor terugdeinzen om de vuurwapens te gebruiken, met alle gevaarlijke en zelfs dodelijke gevolgen van dien,’ aldus de officier van justitie. ‘Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat er tientallen, mogelijk zelfs honderden vuurwapens zijn gefabriceerd en verhandeld, waarmee duizenden euro’s zijn verdiend.’

Tegen de man is een gevangenisstraf van 48 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk, geëist. De vriend bij wie in huis de wapens zijn gevonden zal op een later moment voor de rechter komen. Ook de man in de tbs-kliniek zal nog worden vervolgd voor zijn aandeel in de wapenhandel.