© crime-nieuws.nl

Geldkoerier op luchthaven Schiphol leidt naar goud, geld en honderden simkaarten en pgp-telefoons

Een geldkoerier op Schiphol heeft in een onderzoek geleid naar goud, geld en honderden simkaarten en pgp-telefoons.

Het onderzoek werd in februari 2020 al gestart nadat een geldkoerier met 92.000 euro op de luchthaven was aangehouden. In het onderzoek dat volgde kwam een verdachte in beeld die het geld had meegegeven aan de aangehouden koerier. Dit leidde baar een kantoor die in juli 2020 werd doorzocht door de marechaussee. Hierbij werden 160 pgp-telefoons en honderden simkaarten aangetroffen. Uit verder onderzoek bleek dat verdachte zich volgens een woordvoerder mogelijk bezighield met grootschalige handel in encryptietelefoons en georganiseerde criminaliteit.

Nadat er in december 2021 nieuwe informatie binnenkwam werd het onderzoek opgestart. Hierbij kwam een locatie in zicht van waaruit een familielid van verdachte criminele activiteiten voort zou zetten. Op 22 maart (jongstleden) zijn vervolgens een 29- jarige en een 31- jarige man uit de regio Breda aangehouden op verdenking van witwassen en deelname aan een criminele organisatie. Tijdens diverse doorzoekigen zijn onder andere 150 pgp-telefoons, honderden simkaartjes, vele gegevensdragers, 1 kilo goud, cash geld en financiële administratie in beslag genomen.

Het rechercheteam van de Marechaussee, dat gespecialiseerd is in onderzoeken naar witwassen, doet verder onderzoek naar de verdachten onder leiding van het Openbaar Ministerie Noord-Holland. De verdachten zitten vast en worden verhoord. Vanwege onderzoeksbelangen zijn de aanhoudingen nu pas bekendgemaakt.