De aangetroffen XTC pillen. © OM

Cel geëist tegen mannen gepakt met 270 kilo XTC na foutje met sleuteloverdracht loods Gouda

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist tegen verdachten die door een kleine misrekening gepakt werden met 270 kilo aan XTC.

De drugsvangst werd op vrijdag 1 maart 2019 gedaan nadat de nieuwe eigenaars van een loods in Gouda de kisten aantroffen. De drugssmokkelaars dachten dat de makelaar pas op dinsdag de sleutel zou overdragen en hadden hun grote kist met pillen nog in de loods staan. Toen de nieuwe eigenaars arriveerden waren ze verbaasd over de kist en haalde het deksel er vanaf. Ze zagen een paar verpakkingen van straalkacheltjes, maar dat bleek niet meer dan een deklaag. Onder de kacheldoosjes troffen ze zakken vol met driehoekige, blauwe pillen. Uit onderzoek bleek dat het ging om 605.040 xtc-pillen met een gewicht van bijna 270 kilo.

In de loods hingen ook nog camera’s die op de kist waren gericht. Kort nadat de nieuwe eigenaars de bijzondere vondst deden, arriveerden er vier mannen bij de loods. Ze vertelden zich vergist te hebben in de sleuteloverdracht, maakten het deksel weer dicht en lieten de nieuwe eigenaars nog de kist buiten zetten. Er zou een vrachtwagentje komen om hem op te halen. In plaats daarvan kwam net op dat moment de politie aan, die al was gealarmeerd.

Uit onderzoek blijkt dat de lading XTC bestemd was voor Maleisië. Een maand eerder hadden de verdachten al een kist met een aggregaat naar dat land verzonden. Het OM gaat er van uit dat dit een testzending was, om de route uit te proberen. Want in maart moest volgens het OM precies eenzelfde kist, met precies hetzelfde gewicht, op precies dezelfde dag in de week via precies dezelfde route worden verscheept. Dat zou de kist met 270 kilo aan XTC worden.

Het Openbaar Ministerie eiste tegen een 69-jarige man uit Bergschenhoek zeven jaar cel. Hij wordt gezien als leider van het transport. Twee uitvoerders (39 uit Hoorn en 34 uit Breda) hoorden 6 en 4 jaar tegen zich eisen. Een vierde verdachte is inmiddels overleden, het OM heeft in zijn zaak om niet ontvankelijkheid gevraagd. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.

De aangetroffen XTC pillen. © OM