Cel geëist tegen ‘sleutelfiguur’ drugslabs en broers uit Delft na kraken data Encrochat

Justitie heeft 9 jaar cel geëist tegen een man uit Delft voor het opzetten van drugslabs en grootschalige productie van drugs.

De 51-jarige verdachte kwam vaker in beeld bij onderzoeken van de politie en daarnaast was zijn DNA aangetroffen bij een dumping van drugsafval. In februari kwam er een melding binnen bij de Team Criminele Inlichtingen (TCI) waarna een onderzoek werd gestart. In juni werd informatie vrijgegeven uit de Encrochat-data en kwam het onderzoek in een stroomversnelling. Toen bleek ook dat de verdachte samenwerkte met twee broers uit Delft.

De broers waren volgens justitie betrokken bij de inrichting van een lab in het dorpje Zeeland en vormden samen met de 51-jarige man een criminele organisatie. De verdenking tegen de 51-jarige verdachte is nog omvangrijker, aldus een woordvoerder. Hij is volgens het OM ook te koppelen aan grondstoffen die in Uden zijn aangetroffen, was de producent (‘kokki”) in een lab in Huizen en mede verantwoordelijk voor het vervaardigen van amfetamine in Anna Pauwlona, en schuldig aan witwassen van drugsgeld.

‘Deze man heeft een groot netwerk, kent mensen met locaties en mensen om het werk uit te voeren,’ aldus de officier van justitie. ‘Hij beschikt verder over veel kennis en ervaring en wordt dan ook vanuit verschillende netwerken benaderd voor raad en daad.’ Volgens justitie is de verdachte een sleutelfiguur uit de drugswereld.

De officier heeft de rechter gevraagd 9 jaar cel en een boete van 100.000 euro op te leggen. Tegen de broers eiste de officier van justitie 30 en 40 maanden cel en voor beiden een geldboete van 20.000 euro. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.