Verdachte opgepakt voor fraude met doneeractie rond doodgeschoten Bas van Wijk in Amsterdam

De politie heeft een verdachte aangehouden voor fraude met een doneeractie rond de doodgeschoten Bas van Wijk in Amsterdam.

Op zaterdag 8 augustus 2020 werd in park De Oeverlanden in Amsterdam de 24-jarige Bas van Wijk doodgeschoten. Enkele dagen later was er, zonder medeweten van de familie van Bas, via een website een online doneeractie gestart om geld op te halen voor de uitvaartkosten. Er waren ook al verschillende donaties overgemaakt.

De familie van het slachtoffer deed melding van de doneeractie bij de politie in Amsterdam. Na contact vanuit de politie met de website is de doneeractie vroegtijdig gesloten waardoor doneren niet meer mogelijk was en het uiteindelijk bij een relatief klein bedrag bleef. Het gedoneerde geld is direct teruggestort aan de donateurs.

Tijdens het onderzoek naar de actie kwam al snel een 20-jarige man uit Helmond in beeld als verdachte. De man is aangehouden door de recherche. Er bleek mogelijk sprake van nog meer fraude via doneeracties en WhatsApp. De verdachte is vastgezet en de politie doet verder onderzoek.