Cel geëist tegen ‘superlaborant chefkok’ uit Den Haag voor koken drugs in drugslab

Justitie heeft een gevangenisstraf geëist tegen een man uit Den Haag die een ‘superlaborant chefkok’ zou zijn voor de productie van harddrugs.

De 47-jarige man is eerder al voor soortgelijke feiten veroordeeld en stond nu wederom voor de rechter voor het ‘koken’ van drugs in een drugslab. ‘We noemden hem in een eerdere strafzaak chefkok, maar eigenlijk doet dat doet hem tekort’, aldus de officier van justitie.

In oktober 2019 kwam informatie binnen dat de man opnieuw regelmatig naar een drugslab zou rijden en daar aan het werk ging. Daarop werd een onderzoek gestart door de politie. Hierbij bleek dat verdachte verschillende attributen kocht, zoals ketels.

Daarnaast speelde hij volgens de officier van justitie een cruciale rol in het criminele proces, namelijk als ‘superlaborant’. Hij beheerst het chemische proces tot in de finesse en deelde deze kennis ook met anderen. Ook vroegen anderen hem om raad als er in hun lab iets mis ging. Hij gaf advies over de inkoop van grondstoffen en leverde spullen zoals ketels en koelers. Verder was hij zich volgens het OM bewust van zijn rol en schepte op dat hij nog beter was dan een bekende nobelprijs-winnaar in de scheikunde. ‘Zonder hem konden grootschalige labs niet functioneren op het niveau zoals de nu doen,’ zei de officier van justitie tijdens de rechtszaak.

Tegen de man is een gevangenisstraf van 6,5 jaar cel geëist. Daarnaast waren zijn vriendin en een 46-jarige Rotterdammer op de hoogte van zijn praktijken, onder meer omdat hij er spullen kon opslaan. Tegen hen eiste het OM 2 maanden gevangenisstraf (de vriendin) en 12 maanden waarvan 6 voorwaardelijk (de Rotterdammer). De rechtbank doet binnenkort uitspraak.