Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Cel geëist tegen Utrechtse drugsbende die in beeld kwam na overnemen woning verslaafde

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist tegen een Utrechtse criminele organisatie inzake drugshandel.

Het onderzoek naar de groep werd gestart nadat een drugsverslaafde werd gedwongen zijn woning ter beschikking te stellen. Toen de man dat wilde stoppen, werd hij mishandeld en beroofd. Dankzij camerabeelden, tapgesprekken, telefoongegevens, observaties, pseudokopen en doorzoekingen, kwam de politie de verdachten op het spoor.

Uit het onderzoek bleek dat de hoofdverdachten, een 18-jarige Utrechter en een 26-jarige verdachte, in de periode van februari tot 3 juni 2020 samen handelden in drugs. Het ging daarbij om harddrugs zoals cocaïne, MDMA, amfetamine en metamfetamine. De twee minderjarige verdachten, van 16 jaar uit Utrecht, werden door hen ingeschakeld voor onder andere de straatverkoop.

‘Deze levendige cocaïnehandel en het binnentrekken van jonge jongens in deze handel moet stoppen’, aldus de officier van justitie. ‘Deze verdachte heeft door te handelen in een breed assortiment van drugs, waaronder cocaïne, zowel wezenlijk bijgedragen aan de persoonlijke problematiek van kwetsbare verslaafden, als aan het gewelddadige milieu van de cocaïnehandel.’

Tegen de 26-jarige Utrechter is een celstraf van 24 maanden geëist voor het bezit en de handel van harddrugs. De zaak tegen een minderjarige medeverdachte werd ook behandeld. Tegen hem eiste de officier van justitie jeugddetentie, een werkstraf en een contactverbod met de medeverdachten. Twee andere leden van deze criminele organisatie zijn gedagvaard voor zittingen op 15 oktober en 20 november dit jaar. De rechtbank doet later uitspraak in deze zaak.