Cel geëist voor aanslag met explosief in Hoef en Haag bij conflict zware criminele milieu om gestolen cocaïne

Justitie heeft 5 jaar cel geëist voor een aanslag met een explosief in Hoef en Haag bij een conflict in het zware criminele milieu.

Op 2 juli 2022 vond er een levensgevaarlijke explosie plaats voor een woning aan de 2e Poortstraat in Hoef en Haag. Het bleek de eerste in een reeks van vier explosies te zijn, allemaal met elkaar verbonden en voortkomend uit een conflict in de criminele onderwereld over een gestolen partij cocaïne. Het Openbaar Ministerie (OM) eist nu een gevangenisstraf van vijf jaar tegen de man die verdacht wordt van het veroorzaken van de eerste explosie.

Uit het onderzoek van het OM is gebleken dat de verdachte schuldig is aan het veroorzaken van de explosie. Een getuige heeft de verdachte en zijn auto gezien, en de verdachte is vastgelegd op diverse camera’s. Bovendien heeft de verdachte contact gehad met twee andere verdachten in dit onderzoek. Naast deze bewijsstukken heeft de verdachte ook vlak na de explosie de website 112meldingen.nl bekeken.

Het explosief dat de verdachte tot ontploffing heeft gebracht, heeft een levensgevaarlijke situatie veroorzaakt. Het NFI heeft vastgesteld dat er voor omstanders binnen een afstand van een meter gevaar bestond voor zeer ernstig lichamelijk letsel, dan wel dodelijk letsel en dat er zelfs op tientallen meters afstand nog gevaar bestond voor ernstig tot zeer ernstig lichamelijk letsel. Gelukkig was er niemand thuis in het getroffen huis, maar het kinderslaapfeestje van de buren is flink verstoord en zij hebben het weggeblazen glas van de slaapkamerruit in hun haar zitten.

De explosie heeft niet alleen materiële schade aangericht, maar ook een groot gevoel van onveiligheid veroorzaakt. Het OM vindt dat de verdachte een zeer gevaarlijke situatie heeft veroorzaakt door het explosief middenin een woonwijk tot ontploffing te brengen. Dit soort aanslagen worden steeds vaker gemeld in het nieuws, waardoor er grote paniek in woonwijken ontstaat. Het OM eist daarom een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van vijf jaar om een duidelijk signaal te geven dat dit niet getolereerd wordt.

Naast de verdachte uit Amsterdam zijn er nog twee verdachten in deze zaak. Zij zullen op een later moment voor de rechter moeten verschijnen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.