© Politie

Cel geëist voor brute overval waarbij juwelier in Katwijk werd toegetakeld met hamer en vuurwapen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist voor een brute overval op een juwelier in Katwijk waarbij de eigenaar zwaar werd mishandeld met een hamer en een vuurwapen.

Op 20 november 2020 werd de juwelier overvallen door twee mannen. Eén van de daders arriveerde op de scooter en de ander kwam te voet naar de deur. Ze werden binnengelaten en al snel werd duidelijk dat het ging om een overval. De eigenaar probeerde de overvallers naar buiten te werken waarop er een gevecht ontstond. Hierbij werd de juwelier met een hamer en een vuurwapen geslagen. Hij liep een schedelbreuk en een beenbreuk op, een hersenschudding en verschillende andere verwondingen.

De overvallers liepen meerdere keren naar binnen en weer naar buiten. Omstanders werden buiten op afstand gehouden door een vuurwapen op hen te richten. Eén vrouw kreeg het wapen dicht op haar voorhoofd gericht. Uiteindelijk sprongen de overvallers samen op de scooter en gingen ervandoor met een paar horloges en ringen. De politie kwam na de melding ter plaatse en stelde een onderzoek in naar de brute overval.

Er zijn sporen veiliggesteld waaronder DNA op het gebruikte vuurwapen en op kleding die tijdens de vlucht was weggegooid. Het bleek te gaan om DNA van een 23-jarige Amsterdammer die diezelfde dag nog werd aangehouden in een auto. Van de 28-jarige bestuurder van de auto neemt het OM aan dat hij betrokken was door de overvaller te helpen vluchten. Hij wordt door zijn rol evenwel als medepleger gezien, aldus de officier van justitie.

De tweede overvaller, die met de hamer, kon worden achterhaald door onder meer een handpalmafdruk op de deur van de juwelierszaak. Zijn DNA zat ook op het handvat van de vluchtscooter en op een bij de scooter gevonden mondkapje waarop ook DNA van de juwelier zat. Ook deze verdachte is een 23-jarige Amsterdammer. Beiden bekenden vrijdag tijdens de rechtszaak dat zij betrokken zijn geweest bij de gewapende overval op de juwelier.

‘Door het letsel zal hij altijd worden herinnerd aan wat hem op 20 november 2020 is aangedaan. En zelfs dan kun je nog zeggen dat hij geluk heeft gehad, het gebruikte geweld had hem ook fataal kunnen worden. De verdachten hebben geen enkel respect voor zijn leven getoond.’ Aldus de officier van justitie over de juwelier. Tegen de twee overvallers is 8 jaar cel geëist. De man die de vluchtauto bestuurde hoorde 5 jaar tegen zich eisen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.