Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel geëist voor criminele organisatie en grootschalige productie harddrugs

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot acht jaar cel geëist voor deelname aan een criminele organisatie en de grootschalige productie van harddrugs.

De verdachten kwamen in beeld tijdens een onderzoek van de politie. Uit de aangetroffen grondstoffen en materialen blijkt, volgens het OM, dat de mannen al jaren drugs produceren. Zo verraden de omstandigheden waarin de materialen en locaties werden aangetroffen dat zij voor langere tijd gebruikt zijn. ‘Ook de enorme hoeveelheden grondstoffen die zijn aangetroffen duiden op een professionele organisatie gericht op het produceren van grote hoeveelheden harddrugs’, aldus de officier van justitie aan. Het beeld van een georganiseerd crimineel samenwerkingsverband wordt volgens het OM bevestigd door de vondst van een pistoolmitrailleur, een kogelvrij vest en een pgp-telefoon, waarmee versleutelde berichten kunnen worden uitgewisseld.

Uit de onderschepte communicatie blijkt dat de verdachten verschillende rollen hadden. Zo had een 35-jarige man uit Gorinchem, volgens de officier van justitie, de leiding. ‘Uit de Encrochat berichten blijkt duidelijk dat hij contacten onderhield met diverse afnemers, de prijzen bepaalde en inkopen van grondstoffen deed.’ Deze verdachte stond vandaag ook terecht omdat hij zich volgens de officier van justitie in 2018 eveneens al schuldig heeft gemaakt aan drugs- en wapenbezit en witwassen.

Het OM heeft celstraffen geëist tegen drie verdachten voor het produceren en verhandelen van harddrugs in Leerdam en Beesd. Ze worden ook verdacht van witwassen, wapenbezit en deelname aan een criminele organisatie. Tegen de vermeende leider, een 35-jarige man uit Gorinchem, eist het OM acht jaar cel en een geldboete van 50.000 euro. Twee medeverdachten hoorden vandaag vijf en twee jaar cel tegen zich eisen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.