© Crime-Nieuws.nl

Cel geëist voor deelname criminele organisatie en opzetten zeventien wietkwekerijen in huurpanden

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist tegen leden van een criminele organisatie voor het opzetten van zeventien wietkwekerijen.

De organisatie kwam in beeld bij de politie na de ontdekking van een wietkwekerij in februari 2020 op de Korenstraat in Apeldoorn. Tijdens het onderzoek kwamen drie verdachten in beeld. Het gaat om een 31-jarige man uit Sliedrecht, een 37-jarige man uit Zoetermeer en een 28-jarige man uit Etten-Leur. Het drietal wordt verdacht van het exploiteren van zeventien wietkwekerijen op verschillende locaties in Nederland.

De wietkwekerijen werden opgezet in woningen die door particulieren werden verhuurd. Met vervalste identiteitsdocumenten en loonstroken wisten de kwekers de huizen te huren. De woningen werden vervolgens gebruikt om wiet te kweken. De verhuurders bleven volgens het OM vaak achter met veel schade in hun panden en een huurcontract van iemand die niet bleek te bestaan.

Uit onderzoek is vast komen te staan de mannen van 31 en 37 verantwoordelijk zijn voor zeker zeventien kwekerijen in Nederland. De betrokkenheid van de 28-jarige man kan voor twaalf kwekerijen bewezen worden, aldus de officier van justitie. Daarnaast acht de officier wettig en overtuigend bewezen dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan deelname aan een criminele organisatie met als doel het telen en aanwezig hebben van wiet.

‘Bekend is dat hennepteelt gepaard gaat met andere vormen van criminaliteit: ripdeals, bedreigingen, wapengeweld. Elke kwekerij, waarvan er velen in dit dossier direct boven of naast andere panden zitten, zijn enorm brandgevaarlijk. En dat is niet enkel een theoretisch gevaar’, aldus de officier van justitie. De man van 31 en de man van 37 hoorden een straf van vijf jaar tegen zich eisen. Tegen de 28-jarige man eiste de officier een celstraf van drie jaar. Zijn rol in het geheel is volgens de officier beperkter geweest dan die van de andere twee mannen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.