© crime-nieuws.nl

Vermoedelijke schutter kreeg 150.000 euro voor poging tot liquidatie misdaadjournalist Peter R. de Vries

De vermoedelijke schutter die Peter R. de Vries neerschoot, zou 150.000 euro als beloning krijgen voor de poging tot liquidatie.

Dat meldt De Telegraaf op basis van gesprekken met familieleden van Delano G., de vermoedelijke schutter. Volgens de familieleden zou G. zijn aangestuurd door de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’ die door politie en justitie gelinkt wordt aan Ridouan Taghi en zijn vermeende criminele organisatie. Of de beweringen van de anonieme familieleden kloppen is vooralsnog niet te zeggen. De politie laat momenteel in het belang van het onderzoek weinig weten over het onderzoek naar de moordaanslag op De Vries.

De vermoedelijke schutter blijkt een neef te zijn van Jaoud ‘Joey’ W., die gezien wordt als kopstuk van de Utrechtse ‘uitzendbureau voor moorden’. De bende kwam in het vizier van politie en justitie na een enorme wapenvondst in een garagebox in Nieuwegein. Er lagen machinegeweren, granaten en andere zware vuurwapens. Meerdere verdachten hebben hiervoor straffen opgelegd gekregen tot 13 jaar. Een link met Taghi is officieel nooit bewezen en ook is hij niet aangeklaagd voor de wapens die zijn gevonden in de garagebox.

De 21-jarige Delano G. uit Rotterdam kwam voor zijn aanhouding voor het neerschieten van Peter R. de Vries meerdere keren in aanraking met politie en justitie. Het ging hierbij om onder meer straatroven, overvallen en woninginbraken. Volgens bronnen van de krant kreeg hij uiteindelijk vijftien maanden jeugddetentie, waarvan vijf voorwaardelijk, opgelegd.

De bekendste misdaadjournalist van Nederland, Peter R. de Vries, werd dinsdagavond neergeschoten aan het Lange Leidsedwarsstraat na een uitzending van RTL Boulevard. Hij raakte zwaargewond en ligt sindsdien in kritieke toestand in het ziekenhuis. De politie startte een groot onderzoek en hield die dag na een klopjacht twee verdachten aan. Het gaat om de 21-jarige G. en de 35-jarige Poolse man, Kamil E.. Beiden worden verdacht van betrokkenheid bij de moordaanslag en zitten in alle beperkingen vast.

Het onderzoek naar de mogelijke opdrachtgevers is in volle gang. De politie houdt rekening met meerdere scenario’s. De advocaat van Ridouan Taghi roept op om niet zomaar zonder objectieve onderbouwing te wijzen naar haar cliënt. Volgens Inez Weski is hij in meerdere zaken waarin hij genoemd wordt als mogelijke betrokkene, niet officieel aangeklaagd. Het gaat hierbij om de liquidatie op advocaat Derk Wiersum en de onschuldige broer van de Mocro Maffia kroongetuige.