Cel geëist voor diefstal voor circa 189.000 euro aan corona mondkapjes bij ladingdiefstallen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot 15 maanden cel geëist voor de diefstal van ruim 100.000 corona mondkapjes, gedroogd voedsel en medische artikelen.

De verdachten zijn een 37-jarige man uit Oss en een 33-jarige uit Wormerveer. Het onderzoek werd begin april 2020 gestart na aangiften van transportdiefstallen. Deze aangiften zijn gedaan door verschillende benadeelde bedrijven tegen het bedrijf RDK Trading BV, dat een transport voor hen heeft gedaan. Telkens werden de goederen echter niet geleverd op de afgesproken plaats. Gedurende het onderzoek kwamen beide verdachten in beeld. De officier merkte op dat beiden er het zwijgen toedoen: ‘Zij hebben zich tot op heden beroepen op hun zwijgrecht over andere verdachten boven hen.’

Het OM verdenkt de mannen ervan dat zij zich als transporteur goederen van een aantal bedrijven hebben toegeëigend, op drie verschillende momenten eind maart 2020 in respectievelijk Beverwijk/Tynaarlo, Oostrum/Naarden en Rotterdam/Naarden. Het gaat, volgens het OM, om de verduistering van 22 pallets met gedroogd voedsel, 18 pallets met medische artikelen en 100.000 mondkapjes.

De 33-jarige verdachte wordt daarnaast verdacht van het bezit van 4,1 kilo wiet die hij bij zich had bij zijn aanhouding op 9 april 2020. Met de ladingdiefstallen hebben de daders volgens de officier individuele ondernemers schade en kopzorgen bezorgd. De schade is bij elkaar opgeteld circa 189.000 euro. De verdachten moeten 13 en 15 maanden cel in als het aan het OM ligt. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.