Pakkies (ponypack) met drugs. © Crime-Nieuws.nl

Cel geëist voor drugshandel en voorbereiden aanslag op leden motorclub Satudarah

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot tien jaar cel geëist tegen vier mannen uit Enschede en Almelo voor onder meer drugshandel en het voorbereiden van een aanslag op leden van Satudarah.

Het begon allemaal toen de politie op 20 oktober 2018 een inval deed in een ‘inpakhuis’ aan de Vlierstraat in Enschede. In het pand werd een partij harddrugs aangetroffen en in beslag genomen. Het ging om vier kilo MDMA, 30.000 pillen en ruim 5000 strips LSD. De politie kwam de locatie op het spoor omdat agenten al een tijdje mee konden kijken terwijl verdachten versleutelde berichten verstuurden via de app Ironchat.

Op 6 november 2018 maakten politie en OM tijdens een persconferentie bekend dat hun experts erin waren geslaagd toegang te krijgen tot dit versleutelde berichtenverkeer en het te ontcijferen. Een van de verdachten, een 28-jarige man zonder vast woon- of verblijfplaats, staat behalve voor drugshandel ook terecht voor het voorbereiden van een aanslag. De 28-jarige veronderstelde, ten onrechte volgens justitie, dat leden van de motorclub Satudarah de politie hadden getipt over het inpakhuis, en dat dit had geleid tot de inval.

Uit de onderschepte apps blijkt dat de 28-jarige daar zo boos over was dat hij een andere verdachte, een 32-jarige man uit Almelo, vroeg of hij tegen betaling bereid was auto’s op te blazen, door zaken heen te schieten en/of er handgranaten naar binnen te gooien. Er werd gesproken over gerichte acties tegen een growshop en een café dat werd bezocht door leden van Satudarah.

In diezelfde periode probeerde de 28-jarige via de chatapp een automatisch vuurwapen en handgranaten te regelen. Hij schreef onder meer: ‘Ich mus pangpang haben.’ Kort daarop vroeg hij aan een andere verdachte (een 24-jarige man uit Enschede) naar de adressen van (zaken van) leden van Satudarah. Deze voorbereidingen waren reden voor politie en OM om de ‘meekijkoperatie’ bekend te maken; ze wilden zo vergeldingsacties voorkomen.

Tegen de 28-jarige verdachte is een celstraf van 10 jaar geëist. De officier vindt dat uit de informatie die via de app is verstuurd ‘overduidelijk valt af te leiden’ dat de verdachte van plan was een aanslag te plegen, en acht dat feit zo voldoende bewezen. Tegen de drie andere mannen (29, 32 jaar en 44 jaar) zijn celstraffen geëist van vijf jaar.

Voor de strafzaak zijn in totaal vijf zittingsdagen uitgetrokken. De zaak wordt vervolgd op 4 en 7 februari en op 5 maart. Die dag staan een vijfde en zesde verdachte terecht, onder wie de 24-jarige verdachte uit Enschede. De rechtbank doet later uitspraak.