‘Topcrimineel Dino Soerel per direct naar EBI na poging ontsnapping uit gevangenis’

De tot levenslang veroordeelde topcrimineel Dino Soerel is overgeplaatst naar de EBI na een mogelijke ontsnappingspoging.

Dat meldt De Telegraaf op basis van bronnen. De 59-jarige Amsterdammer is direct na de poging overgeplaatst naar de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Soerel zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit voor betrokkenheid bij de liquidaties van Kees Houtman en Thomas van der Bijl. Volgens justitie zou Soerel samen met de in 2011 geliquideerde Stanley Hillis en de eveneens tot levenslang veroordeelde Willem Holleeder een driemanschap hebben gevormd. In eerste instantie werd hij vrijgesproken maar in hoger beroep kreeg Soerel alsnog levenslang.

De krant schrijft dat Soerel samen met een medegedetineerde zou hebben geprobeerd te ontsnappen uit de gevangenis van Heerhugowaard. Op welke wijze dit zou hebben plaatsgevonden is niet bekendgemaakt. Het is de tweede tot levenslang veroordeelde crimineel die uit de gevangenis probeert te ontsnappen. Eerder probeerde een groep mannen Omar L. te bevrijden uit de gevangenis in Zutphen. De poging mislukte en de daders zijn aangehouden. L. werd direct per helikopter overgebracht naar de EBI in Vught waar hij momenteel gedetineerd zit.

Minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming kondigde kort na die poging aan dat er een nieuwe speciale zwaarbeveiligde afdeling komt om vluchtgevaarlijke criminelen met hoog recidivegevaar beter in de gaten te houden. De proef gaat van start in één gevangenis en biedt in eerste instantie plaats aan twaalf gedetineerden. De afdeling moet op 1 maart haar deuren openen. Als de proef succesvol is volgen er meer soortgelijke afdelingen in andere gevangenissen.