Cel geëist voor grootschalige drugshandel via dark web en witwassen miljoenen euro’s aan bitcoin

Justitie heeft celstraffen geëist tegen drie mannen die verdacht worden van grootschalige drugshandel en witwassen. Bij invallen nam de politie onder meer circa 100 kilo harddrugs in beslag.

De politie kwam de drie verdachten uit Hengelo, Emmen en Arnhem op het spoor nadat de politie toegang kreeg tot de chatapp Ironchat en live mee kon kijken. ‘Uit de chats kan worden afgeleid, zeker ook in combinatie met verklaringen, dat verdachten zich langdurig hebben beziggehouden met drugshandel en witwassen.’ Aldus de officier van justitie.

In oktober en november 2018 deed de politie invallen in Emmen en Roermond. Daarbij zijn ongeveer 100 kilo harddrugs in beslag genomen. In totaal staan deze week zes mannen terecht voor drugshandel en witwassen. Ze zouden in anderhalf jaar drie miljoen euro hebben witgewassen.

Volgens de officier is er sprake van ‘een professioneel, modern opererend crimineel samenwerkingsverband, gericht op harddrugs. Ze maakten gebruik van het darkweb, bitcoingeldstromen en een (klein) wagenpark vol verborgen ruimten. Er werd op grote schaal gehandeld, getuige de enorme hoeveelheden drugs die zijn aangetroffen en de geldstromen die in beeld zijn gebracht vanuit de bitcointransacties.’

Tegen de mannen van 28, 30 en 33 jaar oud zijn straffen van elk 8 jaar geëist. Alle drie zouden ze een eigen rol hebben vervuld. De 30-jarige man regelde de financiële administratie en bitcoinhandel. De 33-jarige man uit Arnhem hield zich bezig met het transport en de contacten met de leveranciers. De 28-jarige verdachte uit Emmen was veel op pad om geld te wisselen of uit te betalen. De rechtbank doet later uitspraak in deze zaak.