© Crime-Nieuws.nl

Cel geëist voor grootschalige drugstransporten tegen man uit Groningen na kraken Sky ECC pgp-berichten

Justitie heeft een gevangenisstraf geëist tegen een man uit Groningen voor de smokkel van grote partijen cocaïne.

De 44-jarige man kwam nooit eerder in beeld bij politie en justitie tot het onderzoek naar drugssmokkel. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) maakte hij zich schuldig aan het medeplegen van de invoer van 38,9 kilo cocaïne in Rotterdam in de periode 1 januari tot 20 april 2021 en het medeplegen van de invoer in en uitvoer uit Nederland van ongeveer 575 kilogram cocaïne in de periode van 1 december 2020 tot 16 januari 2021.

‘Een ogenschijnlijk normale vrijstaande woning aan de doorgaande straat in het Groningse Beerta, waar een gezin, man, vrouw, twee kinderen en hun huisdieren woonden. Op het oog weinig bijzonders te zien, geen grote onverklaarbare luxe. Zeker niet als de baan van de man in ogenschouw wordt genomen, een baan met een behoorlijk salaris. Misschien is de camerabewaking opvallend, misschien ook het gegeven dat dit gezin een caravan heeft op een camping in Eext waaraan flink is verbouwd de afgelopen tijd. Maar eerlijk gezegd: niet het pand van een belangrijke speler in de wereld van de harddrugstransporten naar Europa. Maar die woonde daar wel.’ Aldus de officier van justitie.

Uit onderschepte en gekraakte Sky ECC pgp-berichten bleek dat de verdachte betrokken was bij twee cocaïnetransporten naar Rotterdam en Antwerpen. ‘Het gebruik van deze telefoons was bedoeld om heimelijk te houden wat er gedaan werd, maar juist door het gebruik van Sky liep verdachte tegen de lamp’, aldus de officier. De man kwam nooit eerder in beeld bij politie en justitie tot de berichten werden uitgelezen en zit nu sinds mei 2021 in voorarrest. Het OM heeft 8 jaar gevangenisstraf geëist voor het faciliteren van grootschalige drugstransporten.