Negen aanhoudingen voor fraude bij testlocatie met herstelbewijzen coronabesmetting

De politie heeft negen aanhoudingen verricht in verband met fraude met herstelbewijzen na een coronabesmetting.

De zaak kwam eind vorig jaar aan het licht nadat de eigenaar van een testlocatie in Gorinchem aan de bel trok. Het viel de man namelijk op dat het aantal positieve coronatesten een stuk hoger lag in vergelijking met zijn andere locaties. Het is bij de betreffende testlocatie mogelijk om een officieel goedgekeurde antigeen sneltest, of een PCR-test voorafgaand aan een reis waarvoor een reiscertificaat nodig is, te laten uitvoeren. Daarnaast mag dit bedrijf –als één van de weinigen naast de GGD- ook herstelbewijzen afgeven als iemand positief is getest op coronavirus en daarvan herstelt. Een herstelbewijs kan gebruikt worden als toegangsbewijs, om bijvoorbeeld een sportschool binnen te komen, als vervanging van een vaccinatiebewijs.

De politie startte een onderzoek en daaruit bleek dat er negen medewerkers betrokken waren bij de fraude met de herstelbewijzen. Zeker tientallen personen hebben tegen betaling een herstelbewijs gekregen, zonder dat diegene daadwerkelijk corona gehad had. Hierop zijn al deze medewerkers op non-actief gezet en is de testlocatie tijdelijk gesloten geweest.

De politie kwam vorige week in actie en heeft de verdachten aangehouden. Het gaat om een 18-jarige vrouw, een 19-jarige man en vrouw, twee 21-jarige vrouwen, een 21-jarige man, een 22-jarige man en een 24-jarige man uit Gorinchem en een 21-jarige vrouw uit Hardinxveld-Giessendam. De verdachten zijn na verhoor weer heengezonden. De politie doet verder onderzoek naar de fraude met herstelbewijzen.