Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist voor grootschalige handel in hasj en een poging ontvoering vanwege een verdwenen partij hasj van 440 kilogram.

De politie startte in 2016 na een anonieme tip een onderzoek in bij een loods in Den Haag. Volgens de tipgever zou er vanuit Frankrijk een partij hasj worden geleverd. De politie observeert het pand en ziet op een gegeven moment dat een auto met Frans kenteken binnen wordt gereden in de loods. Op het moment dat iedereen vertrokken is gaat de politie naar binnen en treft een partij hasj aan. In totaal 440 kilogram in een stapel dozen en tassen.

Op het moment dat een 66-jarige man uit Gouda doorkrijgt dat de partij hasj verdwenen is gaat hij volgens de politie op zoek naar mensen om zijn kompaan te ontvoeren. Hij zou daartoe onder druk zijn gezet door een onbekend gebleven leverancier. De leverancier denkt dat de man van de opslag de partij zelf gestolen heeft. Hij moet proberen jongens te regelen die de Hagenaar kunnen ‘meenemen’. In Amsterdam vindt hij de kerels die hij zoekt.

Op dat moment grijpt de politie in. Om te voorkomen dat de 62-jarige Hagenaar echt wordt ontvoerd, wordt hij aangehouden voor drugshandel. Uit tapgesprekken blijkt dat door zijn aanhouding hem waarschijnlijk geweld bespaard is gebleven. Teksten als ‘Snij zijn handen’ en ‘Een dief geeft pas toe als hij de dood meemaakt’ wijzen er volgens justitie op dat er vermoedelijk geweld gebruikt zou worden.

Een paar maanden na de drugslevering en de verijdelde ontvoering worden ook andere verdachten aangehouden die in het onderzoek naar voren zijn gekomen. In de loods zijn aanwijzingen gevonden dat de Gouwenaar en Hagenaar al langer samen in de hasjhandel zaten. De gevonden drugs waren verschillend gemerkt en er lagen meerdere notities van gewichten.

Het Openbaar Ministerie gaat uit van een criminele organisatie met de 66-jarige man aan het hoofd. De 62-jarige Hagenaar zorgde voor de opslag en het wegbrengen van hoeveelheden hasj in Den Haag. Een 39-jarige Rotterdammer onderhield allerlei contacten en was de ‘rechterhand’ van de Gouwenaar. Volgens het OM hadden de drie een langdurige en nauwe samenwerking.

Tegen de 66-jarige man is een gevangenisstraf van 3 jaar geëist voor de invoer en handel in hasj en mogelijke poging ontvoering. Tegen de 39-jarige Rotterdammer werd 34 maanden geëist, voor drugshandel, witwassen en een poging tot ontvoering. De 62-jarige Hagenaar hoorde 18 maanden tegen zich eisen voor invoer van en handel in drugs. De rechtbank doet op 22 november uitspraak.