© Crime-Nieuws.nl

Cel geëist voor grootschalige kweek van wiet waarbij personen als slaven werden gebruikt

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist voor het kweken van wiet waarbij meerdere personen als soort slaven werden gebruikt.

Bij de politie waren signalen binnengekomen van mogelijke hennepteelt in een loods in Ẃittelte en kwam op 16 december 2020 in actie. Eenmaal binnen werd een in werking zijnde wietkwekerij aangetroffen. Ook treft de politie vier Vietnamese personen aan. In de loods stond een caravan, die kennelijk bewoond werd en naast de caravan stond een koelkast, lagen etenswaren, schoonmaakmiddelen en was er een klein gebied vrijgemaakt waar kennelijk de afwas werd gedaan. Achter de caravan stond een tuinstoel met een gat in het zitvlak, waar een emmer in zat en die ogenschijnlijk diende als toilet.

De vier aangetroffen personen spraken niet of nauwelijks Nederlands en één van hen had in het geheel geen papieren en bleek illegaal in Nederland te verblijven. Alle vier worden in eerste instantie aangehouden in verband met een verdenking voor de Opiumwet. Na onderzoek kwamen drie Nederlandse mannen in beeld als degenen die de kwekerij zouden hebben opgezet. Tijdens het onderzoek ontstond al snel ook, op basis van de aangetroffen omstandigheden, een verdenking van mensenhandel in de zin van criminele uitbuiting door tewerkstelling van de aangetroffen Vietnamezen.

Één van de Vietnamese verdachten doet uiteindelijk aangifte van uitbuiting. Zij verklaarde onder andere dat zij naar de loods was gebracht, daar niet weg mocht gaan en gedwongen moest werken in de kwekerij. Ook zou zij naar eigen zeggen bedreigd zijn en onder erbarmelijke toestanden in de loods hebben moeten verblijven. Zij is niet als verdachte aangemerkt. Uit het dossier komt het beeld naar voren van een persoon die als slaaf werd behandeld, die herhaaldelijk werd toegeschreeuwd en onheus werd bejegend.

Tegen de verdachten zijn straffen tot 24 maanden gevangenisstraf geëist voor onder meer criminele arbeidsuitbuiting, kweken van wiet, witwassen en wapenbezit. De verdachten zijn een 57-jarige vrouw uit Amsterdam, een 63-jarige man uit Emmen en een 46-jarige vrouw uit Utrecht. De uitspraak wordt eind januari 2023 verwacht.