Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Cel geëist voor grote partijen drugs en witwassen ruim 800.000 euro na melding verdachte transacties

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een gevangenisstraf geëist tegen een man voor het witwassen van ruim 800.000 euro aan crimineel vermogen.

Het onderzoek werd gestart nadat er informatie binnenkwam bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) over een 43-jarige man uit Amersfoort en verdachte transacties. Volgens de officier van justitie zijn er veel aanwijzingen in het dossier van mogelijke drugshandel maar is hiervoor uiteindelijk geen hard juridisch bewijs voor gevonden. Wel zou duidelijk zijn geworden dat de man in de periode van 2012 tot 2018 meer geld heeft uitgegeven dan hij legaal heeft ontvangen.

Om de omvang van het witwassen te berekenen is gekeken naar de hoeveelheid cash geld dat de verdachte uitgaf en bezat en de legale cash-inkomsten die daar tegenover stonden. Volgens justitie is gebleken dat de verdachte veel cash geld uitgaf in het casino en aan auto’s, scooters, etentjes en haarimplantaten. Na zijn aanhouding werd ruim 44.000 euro aan contant geld bij doorzoekingen gevonden. Berekend is dat verdachte in de betreffende periode over ruim 240 duizend euro meer aan contanten beschikte dan wat hij aan legale cash inkomsten heeft gehad. De verdachte heeft hier geen geloofwaardige verklaring voor gegeven. Het Openbaar Ministerie gaat er vanuit dat dit geld door het plegen van misdrijven is verkregen.

Na de aanhouding van de verdachte heeft de politie diverse goederen zoals meerdere luxe auto’s en twee pgp-telefoons in beslag genomen. Naast contant geld werd er bij de zoekingen ook een grote hoeveelheid ketamine en hasj aangetroffen. De verdachte is zodoende ook vervolgd voor drugsbezit. Het Openbaar Ministerie heeft 2,5 jaar cel geëist voor witwassen en drugsbezit. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.