© Alexandria Sheriff's Office

Emma Coronel vrouw van El Chapo heeft het erg moeilijk en koud in Amerikaanse gevangenis

De vrouw van drugsbaas El Chapo Guzman heeft het moeilijk in de gevangenis. Dat heeft de advocaat van Emma Coronel Aispuro bekendgemaakt.

Advocaat Mariel Colón heeft bij de rechtbank aangegeven dat zijn cliënt door de autoriteiten fysiek en mentaal wordt mishandeld. Zo blijft het licht in haar cel 24/7 aan en heeft de vrouw van Chapo het erg koud. Ze zou alleen een dun laken hebben gekregen om zichzelf warm te houden. Volgens de advocaat mocht ze geen jas of andere warme kleding meenemen naar haar cel.

Verder klaagt Emma Coronel over het feit dat de gevangenis haar geen water in flessen laat kopen. Het water in haar cel zou niet te drinken zijn en heeft de vrouw van de bekendste drugsbaas ter wereld meerdere keren misselijk gemaakt waardoor ze moest overgeven. Wat het ergste is volgens de advocaat is dat Coronel nog niet met haar kinderen of andere familie heeft kunnen praten. De rechtbank gaat zich buigen over de klachten die de vrouw van El Chapo heeft.

De 31-jarige Emma Coronel Aispuro wordt verdacht van betrokkenheid bij onder meer drugssmokkel. Volgens de rechter riskeert Coronel een gevangenisstraf van minimaal 10 jaar tot levenslang. Vanwege mogelijk vluchtgevaar is besloten dat de vrouw van drugsbaas Chapo niet op borgtocht vrijkomt en vast blijft zitten tot de rechtszaak.

Coronel is door de Amerikaanse autoriteiten op de luchthaven Dulles International in de staat Virginia aangehouden. Ze wordt verdacht van betrokkenheid bij internationale drugssmokkel en het helpen van haar man, Joaquin El Chapo Guzman, bij pogingen om te ontsnappen uit de gevangenis. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie bekendgemaakt.

Coronel wordt officieel verdacht van grootschalige drugssmokkel van heroïne, cocaïne, wiet en crystal meth naar de Verenigde Staten. Ze zal op dinsdag (lokale tijd) voor de rechter moeten verschijnen bij een federale rechtbank in Washington. Naast drugssmokkel wordt Coronel ook verdacht van het helpen van Chapo bij zijn spectaculaire ontsnapping uit de Altiplano-gevangenis in Mexico in 2015. De drugsbaas liet een tunnel bouwen die uitkwam in zijn cel.

El Chapo wordt gezien als een van de kopstukken van het Sinaloa-drugskartel. Samen met onder meer Ismael ‘El Mayo’ Zambada stond hij jarenlang aan het hoofd van een gigantische criminele organisatie. El Mayo wordt nog steeds als de grote baas gezien. De zonen van El Chapo, bekend als Los Chapitos, hebben de handel van hun vader overgenomen en voortgezet. In 2019 werd Chapo zelf door de Amerikaanse autoriteiten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor grootschalige drugssmokkel en liquidaties.