Cel geëist voor met geweld roven cryptovaluta na uitnodiging om te chillen in Rijswijk

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist voor het met geweld roven van cryptovaluta.

Een man werd volgens het OM in de nacht van 2 op 3 augustus 2021 naar een bedrijfspand in Rijswijk gelokt en bedreigd en geslagen. De daders waren uit op cryptovaluta die het slachtoffer in bezit had. Hij werd geslagen tot hij toestemde om de cryptomunten ter plekke over te maken. Het lijkt er volgens de officier op dat de twee verdachten vonden dat zij recht hadden op de crypto die het slachtoffer in zijn wallet had. Toen die niet wilde meewerken, werd hij daartoe gedwongen.

Het slachtoffer zou in het bedrijfspand gaan chillen met een 34-jarige man uit Zoetermeer. Maar in plaats daarvan werd hij urenlang vastgehouden en mishandeld door onder meer de Zoetermeerder. Een 34-jarige Hagenaar (de broer van het slachtoffer) reed op verzoek van de Zoetermeerder met de sleutels van het slachtoffer naar diens woning om daar een laptop op te halen. Daarmee keerde hij terug naar het bedrijfspand. Het slachtoffer werd daarop gedwongen om de wallet op zijn laptop te openen. Daarna maakte de dader de 50.000 euro aan Binance Coins over naar een andere wallet.

Het slachtoffer werd daarna afgezet bij een vriend en schakelde direct de hulpdiensten in. De twee verdachten ontkennen dat er van dwang sprake zou zijn geweest. Maar de camerabeelden bevestigen volgens het OM de tijdlijn die het slachtoffer schetst. Te zien is onder meer hoe zijn broer vertrekt om de laptop te halen en weer terugkeert. Ook vertrekt iedereen kort nadat vanaf de laptop de cryptovaluta zijn overgemaakt.

De officier van justitie vindt bewezen dat de Zoetermeerder en de Hagenaar in vereniging diefstal met geweld hebben gepleegd. Er werd respectievelijk 18 maanden cel en 15 maanden cel geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.