© Crime-Nieuws.nl

Zeven verdachten niet verantwoordelijk voor doodschieten man bij roven wiet in pand Ossendrecht

Het gerechtshof heeft bepaald dat zeven verdachten niet verantwoordelijk gehouden konden worden voor het overlijden van de bewoner van een woning waar ze wiet wilden stelen.

In de nacht van 16 februari 2016 heeft een groep van negen verdachten ingebroken in een woning in Ossendrecht om de daar aanwezige partij wiet te roven. Tijdens de inbraak werden zij echter overlopen door de bewoner. Er volgde een schietpartij en de bewoner kwam door het vuurwapengeweld om het leven. Twee van de verdachten zijn korte tijd later zelf overleden en konden dus niet terechtstaan in deze zaak.

De belangrijkste vraag, zowel bij het hof als eerder bij de rechtbank, was of alle mannen verantwoordelijk gehouden konden worden voor het overlijden van de bewoner. Het Openbaar Ministerie ging bij vijf mannen uit van het medeplegen van een poging tot diefstal met geweld de dood ten gevolg en eiste gevangenisstraffen tot 8 jaar. Bij twee andere mannen ging het OM uit van medeplichtigheid bij alleen een poging tot diefstal. Alle mannen worden, net als eerder bij de rechtbank, vrijgesproken van het medeplegen van een gekwalificeerde doodslag. Dat is conform het standpunt van het Openbaar Ministerie en de verdediging. 

Omdat de mannen niet verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor het overlijden van de bewoner, kunnen de nabestaanden geen aanspraak maken op een schadevergoeding die door de mannen zou moeten worden betaald.