Foto ter illustratie. © OM

Cel geëist voor mislukte uitlokking aanslag en afpersing fruitbedrijf Hedel om cocaïne

Twee mannen van 21 jaar uit Rotterdam stonden vandaag terecht in de rechtbank in Arnhem in het kader van de afpersingszaak van een fruitbedrijf in Hedel.

De twee verdachten zouden, in opdracht van de hoofdverdachte, een poging hebben gedaan om een aanslag uit te lokken bij een woning aan het Kaapeind in Kerkdriel. Uiteindelijk werden hier in de nacht van 1 op 2 mei 2021 alleen stenen tegen de ruiten van de woning gegooid.

De afpersingszaak van het fruitbedrijf is een van de grootste afpersingszaken in de Nederlandse geschiedenis. In 2020 en 2021 vonden er tal van incidenten plaats bij (oud-)werknemers en (familieleden van) de directie van het bedrijf. Deze incidenten, zoals branden, explosies en bedreigingen, leidden tot veel angst en onzekerheid bij de getroffenen. Er zou een link zijn met een onderschepte partij cocaïne. Criminelen zouden geld eisen hiervoor en hebben naar verluidt een boete opgelegd aan de eigenaren van het bedrijf. Vervolgens volgen er een reeks aanslagen bij het bedrijf en panden gelinkt aan het bedrijf en werknemers daarvan.

De twee Rotterdammers zouden in opdracht van de hoofdverdachte, een 38-jarige man uit Naarden, een aanslag hebben willen plegen bij de woning in Kerkdriel. De hoofdverdachte werd in december 2022 veroordeeld tot een gevangenisstraf van negentien jaar en tien maanden.

Eén van de Rotterdammers zat destijds in dezelfde penitentiaire inrichting gedetineerd als de hoofdverdachte. Nadat hij door de hoofdverdachte was benaderd, heeft hij contact gezocht met de andere 21-jarige man, die niet gedetineerd was. Samen hebben ze het plan bedacht om de aanslag in Kerkdriel door twee anderen te laten plegen.

Volgens de officier van justitie hebben beide mannen zich schuldig gemaakt aan een mislukte uitlokking van een aanslag. De uitlokkers zouden een gevaar zijn voor de samenleving en verdienen een gevangenisstraf. De uitspraak in deze zaak wordt op 21 oktober verwacht.