De ontvoering door gemaskerde mannen in Nunspeet.

Celstraffen geëist voor ontvoering in Nunspeet en afpersing van 10 miljoen euro én drugs

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft tot zes jaar cel geëist tegen vijf mannen en een vrouw inzake gijzeling, afpersing en wapenbezit. Het slachtoffer werd klemgereden in Nunspeet en moest drugs onder de marktwaarde verkopen plus 10 miljoen euro aan de daders overhandigen.

De ontvoering vond op 2 december 2016 plaats en kwam direct in het nieuws vanwege het feit dat een buurtbewoner de hele incident had gefilmd. Toen de beelden online kwamen werd een groot onderzoek verricht. In de video is te zien dat het slachtoffer op professionele wijze werd klemgereden en meegenomen door gemaskerde mannen.

Het zag er zo professioneel uit dat in eerste instantie werd gedacht aan een arrestatieteam. Dit bleek niet het geval te zijn. Het slachtoffer wordt geboeid en geblinddoekt afgevoerd naar een loods, waarschijnlijk in Brabant of België. Daar wordt hij de rest van die dag vastgehouden, ingetaped, omwikkeld met folie en besprenkeld met vloeistof, alsof hij in brand gestoken zou worden. Het slachtoffer wordt ook met de dood bedreigd en krijgt een pistool op zijn hoofd gezet.

De ontvoerders eisen van de man dat hij een aanzienlijk geldbedrag van miljoenen euro’s moet betalen en harddrugs onder de marktprijs regelen. Daarna wordt het slachtoffer geblinddoekt in de buurt van Drunen vrijgelaten. Na ruim zes weken krijgt de man samen met zijn zakenpartner brieven waarin ze worden opgedragen drugs onder de marktwaarde te verkopen en 10 miljoen euro te betalen. Ook ontvangt het duo een geprepareerde telefoon waarop zij op verschillende momenten verdere instructies van de daders ontvangen.

Volgens het OM is de ontvoering en afpersing goed voorbereid en zijn er meerdere auto’s en kentekenplaten gestolen. De officier van justitie acht vier verdachten betrokken bij poging tot afpersing. Van twee van deze vier vindt de officier bewezen dat ze betrokken waren bij de gijzeling. Bij een vijfde verdachte vindt de officier het alleen voorhanden hebben van een vuurwapen bewezen.

De mannen in de leeftijd van 30 tot en met 68 zijn afkomstig uit Tilburg, Breda, Rotterdam en Alphen aan de Rijn; de 37-jarige vrouw komt uit Oss. Zij worden volgens het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland ervan verdacht dat zij eind 2016 een man in Nunspeet hebben ontvoerd en gegijzeld.

In totaal is er twee keer zes jaar, dertig maanden en achttien geëist tegen vier mannen en negen maanden tegen de vrouw. Tegen de vijfde man heeft het Openbaar Ministerie (OM) vrijspraak geëist.