Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel geëist voor per ongeluk door hoofd schieten man tijdens spelen met Glock17 in Amsterdam

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen tot vier jaar geëist voor een dodelijk schietincident in Amsterdam. Het ging om een fataal ongeluk na het spelen met een vuurwapen.

De 23-jarige Joey Uiterwijk werd in een woning in de wijk Watergraafsmeer dodelijk geraakt door een kogel. De vier vrienden hadden op zaterdag 14 maart 2020 in de woning van een van hen aan de Lorentzlaan met een Glock17 gespeeld, waarbij ook de patroonhouder iedere keer in en uit het wapen werd gehaald. Er waren ook filmpjes gemaakt. Het Openbaar Ministerie acht bewezen dat de inmiddels 25-jarige verdachte op een gegeven moment het wapen, wederom voor de grap, op het hoofd van het slachtoffer heeft gericht, een 23-jarige vriend die net was langs gekomen. Toen hij de trekker overhaalde bleek het wapen doorgeladen te zijn. Het slachtoffer werd dodelijk getroffen. De verdachte verweert zich kort gezegd door te stellen dat hij zijn balans verloor waardoor de trekker door hem werd overgehaald.

De rollen van de verdachten – drie van hen komen uit Amsterdam (23, 24 en 25 jaar oud) en één uit Hoorn (24 jaar oud), met betrekking tot het doorladen van het vuurwapen acht het OM inwisselbaar, één van hen moet het wapen hebben doorgeladen maar zij kunnen niet navertellen hoe dat dan gebeurd is. ‘Het slachtoffer zou nog hebben geleefd, als de verdachten niet als een stel kinderen met een Glock17 hadden gespeeld, alsof het speelgoed was. (-) De verbazing waarmee de verdachten eerst ná de dood van het slachtoffer tot de conclusie kwamen dat zij ook wel dood hadden kunnen zijn is een indicatie van de ongelofelijke naïviteit waarmee die ochtend het levensgevaar werd gecreëerd.’ Aldus de officier van justitie.

De officier van justitie heeft vier jaar waarvan zes maanden voorwaardelijk geëist tegen een 25-jarige man uit Amsterdam op verdenking van dood door schuld, drugs- en wapenbezit. Drie vrienden van hem hoorden celstraffen van vijftien maanden tot achttien maanden waarvan deels voorwaardelijk tegen zich eisen.