De aangetroffen crystal meth in Wateringen. © OM

Cel geëist voor productie crystal meth door Mexicanen gestuurd door drugskartel naar Nederland

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zes jaar cel geëist tegen een Mexicaan voor honderden kilo’s crystal meth productie in een drugslab in Wateringen.

In februari 2019 kreeg de politie een tip over een bedrijfspand in Wateringen en hield het pand enige tijd in de gaten. Daaruit bleek dat een man dagelijks vijf personen met een busje afzette bij het pand en ook weer ophaalde. Verder gingen regelmatig personen met tassen en goederen naar binnen en naar buiten.

Op 26 februari werd besloten een inval te verrichten. Agenten troffen op de begane grond een XTC-lab aan met tabletteermachines en roze poeder. Eenmaal boven werd een compleet lab voor de productie van crystal meth aangetroffen. De zes personen die er aan het werk waren, werden aangehouden. Er bleken honderden kilo’s harddrugs te liggen.

Op basis van de aangetroffen lege verpakkingen denkt de politie dat in totaal zo’n 843 kilo methamfetamine in het lab moet zijn binnengekomen. Aangezien er zo’n 500 kilo is aangetroffen, moet zo’n 343 kilo bewerkt en vermoedelijk ook verhandeld zijn.

De aangehouden Mexicanen zitten sindsdien vast. Ze verklaren dat ze naar Nederland zijn gelokt met het vooruitzicht hier goed geld te kunnen verdienen in de bouw. Toen ze eenmaal hier kwamen, werden ze gedwongen in het lab te werken. Ze vermoedden wel dat er iets niet helemaal in de haak was, maar wisten niet met zekerheid dat het om drugs ging, aldus de officier van justitie.

Justitie gelooft dit niet en denkt dat de Mexicanen door een drugskartel naar Nederland zijn gestuurd om crystal meth te produceren. Om te beginnen doen de Mexicanen nogal schimmig over wie hen naar Nederland zou hebben gelokt. Verder hebben ze geen ervaring in de bouw. Ook is van dwang nergens gebleken. Ze waren hele dagen met zijn vijven in het lab en verbleven in een appartement waarvan één zelfs de sleutel had.

Tegen de 40-jarige Mexicaan eiste de officier van justitie dan ook zes jaar cel voor het voorhanden hebben van honderden kilo’s drugs. De twee andere Mexicaanse broers van 59 en 54 jaar horen later hun strafeis. De andere verdachten zijn op vrije voeten en moeten zich later voor de rechter verantwoorden.

De aangetroffen crystal meth in Wateringen. © OM