Cel geëist voor ‘runnen’ corrupte douanier Rotterdamse haven tegen betaling drugsbende

Justitie heeft een gevangenisstraf geëist tegen een man die verdacht wordt van het ‘runnen’ van een corrupte douanier die werkzaam was in de Rotterdamse haven.

De 53-jarige man uit Laag-Soeren wordt verdacht van voorbereidingshandelingen voor de invoer van drugs en het medeplegen van omkoping van de douanier. ‘De invoer van drugs in de Rotterdamse haven staat prominent in de aandacht. Duizenden kilo’s drugs worden ieder jaar via Rotterdam in ons land en de rest van Europa verkocht en gebruikt. Het gaat om ondermijnende criminaliteit, met soms liquidaties tot gevolg.’ Aldus de officier van justitie.

De 53-jarige man ziet het OM als een medepleger van de corruptie en het witwassen door de op 14 februari 2019 veroordeelde douanier. Uit het onderzoek door de FIOD blijkt volgens het OM dat de 53-jarige man de douanier, die hij kende van de voetbalclub uit Dieren, zou hebben aangeboden aan onder andere drugscriminelen uit Apeldoorn, die op zoek waren naar ‘een lijn over water’. De verdachte zou de criminelen tegen betaling in contact hebben gebracht met de douanier.

Tegen de man heeft de officier van justitie een gevangenisstraf van 40 maanden geëist. Tegen een man die tonnen cash verborg voor dezelfde corrupte douanier werd eerder ook 40 maanden geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.