Met gevaar voor eigen leven klimt iemand uit de auto en maakt de vrachtwagen open. © YouTube

Cel geëist voor spectaculaire berovingen op snelweg uit rijdende vrachtwagens

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist tegen vijf Roemenen die verdacht worden van spectaculaire berovingen uit rijdende vrachtwagens.

De verdachten in de leeftijd van 33 tot 43 jaar zijn volgens de officier van justitie van het Landelijk Parket in de zomer van 2017 alleen maar naar Nederland gekomen om te stelen. Zij deden dat op een manier die ‘de Roemeens methode’ is gaan heten. De daders slaan midden in de nacht toe en beroven vrachtwagens die op volle snelheid rijden.

De verdachten verbleven in een vakantiewoning in Otterlo en zijn daar aangehouden door een arrestatieteam. De vijf mannen staan onder meer terecht voor een diefstal op de A73 ter hoogte van Vielringsbeek. Uit de vrachtwagen werd een partij iPhones ter waarde van een half miljoen euro gestolen.

Enkele dagen na de overval werden de Roemenen aangehouden in de vakantiewoning. Daar trof de politie onder meer een slijpmachine en een groot aantal slijpschijven aan. Bij de aanhoudingen zijn ook de gestolen telefoons teruggevonden in een bestelbusje dat bij de vakantiewoning was geparkeerd.

De rechtbank had vorig jaar november de verdachten in vrijheid gesteld met een onderbreking van de voorlopige hechtenis. Twee van de vijf waren vrijdag niet komen opdagen bij de terechtzitting. De officier heeft in totaal 18 maanden onvoorwaardelijke celstraffen geëist tegen de Roemenen.