Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel geëist voor urenlange ‘sadistische’ marteling in Almelo vanwege conflict om drugs

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft zes jaar cel geëist voor een urenlange marteling in Almelo.

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft vrijdag zes jaar cel geëist tegen twee verdachten uit Almelo (34 en 35 jaar). Zij zouden in de nacht van zondag 19 op maandag 20 mei 2019 een man tegen zijn wil hebben vastgehouden in een woning aan de Pijlkruidstraat in Almelo en hem daar op gruwelijke wijze hebben mishandeld.

De officier van justitie sprak in zijn requisitoir over ‘ernstig sadistisch geweld en vreselijke bedreigingen, niet anders te omschrijven dan een marteling die uren heeft geduurd.’ Het geweld zou gedurende de avond en nacht steeds extremer zijn geworden, aldus het OM.

Volgens de verklaring van het slachtoffer is hij onder meer over zijn hele lichaam geslagen en geschopt. Er zou met een knuppel en een hamer op zijn vingers en hand zijn geslagen. Verder zijn meerdere tatoeages op zijn hand gezet en is zijn teen gebrandmerkt. Ook is een spuit in zijn nek gezet, is er een vaas kapot geslagen op zijn hoofd, en is hij getaserd. De mannen zouden gedreigd hebben zijn vingers en/of tenen af te knippen en hij zou zijn geconfronteerd met een vuurwapen.

De verdachten zelf hebben geen verklaring willen afleggen. De officier daarover: ‘De puzzel is niet compleet, maar het plaatje ten aanzien van beide verdachten is duidelijk, ook al hebben ze allebei hun mond dicht gehouden over wat er die avond en nacht in die woning is gebeurd. Het typeert hun proceshouding in deze zaak: mondje dicht, dan hebben ze niets.’

De verdachten stellen dat het slachtoffer een leugenaar is, maar het OM vindt dat er voldoende bevindingen en bewijsmiddelen zijn dat de mannen zich schuldig hebben gemaakt aan (het medeplegen van) vrijheidsberoving, zware mishandeling en bedreiging.

In en bij de woning van één van de verdachten zijn een bebloede doek, een kapotte vaas en de kapotte spijkerbroek van het slachtoffer gevonden. Het slachtoffer heeft verklaard dat hij zijn eigen bloed moest opdweilen. Met luminol is aangetoond dat er inderdaad bloed moet hebben gelegen. De telefoons van de verdachten straalden die avond en nacht zendmasten aan in de buurt van de woning. Op een van de toestellen is een filmpje aangetroffen, waarin te zien is dat de 35-jarige verdachte het slachtoffer tatoeëert. Volgens het OM blijkt hun betrokkenheid ook uit afgeluisterde gesprekken.

Volgens het slachtoffer heeft de mishandeling te maken met een conflict om drugs. De mannen zouden hebben geprobeerd hem aan het praten te krijgen. De officier eiste forse celstraffen van zes jaar tegen de twee verdachten.

Een derde verdachte in deze zaak heeft zich 19 november 2020 al voor de rechter moeten verantwoorden. De rechtbank Overijssel heeft hem conform de eis van het OM vrijgesproken van betrokkenheid bij deze gijzeling en de zware mishandeling. De man is wel veroordeeld voor hennepteelt en diefstal van stroom.