Cel geëist voor verspreiden vertrouwelijke GGD-informatie bekende Nederlanders via Telegram

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft gevangenisstraffen geëist voor het verspreiden van vertrouwelijke GGD-informatie via Telegram.

De verdachten, twee mannen van 23 en 21 jaar uit Alblassedam en Heiloo, werkten begin dit jaar voor een callcenter dat door de GGD ingehuurd werd voor de telefoonlijn waarmee mensen afspraken voor testen op het coronavirus konden inplannen.

Beide mannen worden ervan verdacht vanuit die functie onrechtmatig adres- en andere persoonsgegevens in het registratiesysteem te hebben opgezocht, te hebben overgenomen en te hebben verspreid. Ze zijn vervolgd voor het plegen van computervredebreuk.

Tegen de 23-jarige man uit Alblasserdam is zes maanden gevangenisstraf, waarvan drie voorwaardelijk geëist. Tegen de 21-jarige man uit Heiloo is 12 maanden gevangenisstraf, waarvan vier voorwaardelijk geëist. Als voorwaarde is onder meer gesteld dat hij een gedragstraining volgt.   

De zaak kwam aan het licht nadat een journalist van RTL er in januari dit jaar melding van maakte dat op Snapchat en Telegram tegen betaling persoonsgegevens uit het coronaregistratiesysteem van de GGD te koop werden aangeboden. Het ging onder meer om persoonsgegevens van bekende Nederlanders. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.