© Crime-Nieuws.nl

Politie plakt peilbaken onder auto vol blokken cocaïne onderweg van Rotterdam naar Duitsland

De rechtbank heeft een drugskoerier die gepakt werd met tonnen euro’s aan cocaïne in een verborgen ruimte, veroordeeld tot een gevangenisstraf.

De 30-jarige man uit Hamburg was chauffeur en reed die dag op 3 mei 2021 vanuit Duitsland naar Rotterdam in een Citroën met Duits kenteken. Ongeveer 18 uur later vertrok hij weer vanuit Rotterdam richting Duitsland samen met de bestuurder van een BMW die op ongeveer een minuut afstand voor hem reed als voorverkenner.

Beide bestuurders werden door de politie aan de kant gezet voor een verkeerscontrole. De bestuurder van de Citroën was zenuwachtig en de bestuurder van de BMW verklaarde in strijd met eerdere bevindingen van de politie. Bovendien bleek er een sleutel van de Citroën in de BMW te liggen. Er ontstond bij de agenten een vermoeden van een verborgen ruimte in de auto waarop besloten werd verder onderzoek te verrichten. Hierbij werd een verborgen ruimte vol met blokken cocaïne aangetroffen.

De rechtbank verwerpt het verweer van de verdediging dat er sprake is van een onrechtmatig opsporingsonderzoek. Het kenteken van de Citroën stond bij de politie geregistreerd omdat er al aanwijzingen waren dat in de auto een verborgen ruimte was aangebracht. De politie kreeg zodoende een melding toen de auto weer opdook. Op grond van de wet mocht de politie een baken onder de Citroën plaatsen om de auto te volgen. Ook als de politie bezig is met een opsporingsonderzoek, mag een gewone verkeerscontrole plaatsvinden.

De chauffeur van de drugsauto zegt niets van de blokken cocaïne te hebben geweten en de bestuurder van de BMW ook niet te kennen. De Citroën stond op naam van zijn zus, maar volgens hem was de auto niet van haar. Van wie de auto dan wel zou zijn, wilde hij niet verklaren. Dat de man speciaal voor een date van Hamburg naar Rotterdam was gereden, vindt de rechtbank niet geloofwaardig.

De officier van justitie eiste een gevangenisstraf van 50 maanden. De rechtbank vindt dit een passende straf. Het gaat om een grote hoeveelheid drugs en de man is in Duitsland eerder veroordeeld voor uit -of invoer van wapens. De Citroën met de verborgen ruimte wordt vernietigd.