© Politie

Cel geëist voor wapenarsenaal Alphen aan den Rijn met link liquidatie Peter R. de Vries en Marengo-proces

In de rechtbank Overijssel staan vandaag drie mannen terecht voor het beheer van een wapenarsenaal in Alphen aan de Rijn. Het arsenaal bestond uit 16 pistolen, 6 revolvers, 8 geweren, 15 automatische vuurwapens, 4 raketwerpers, 6 geluidsdempers en een richtvizier.

De wapens werden in maart 2022 gevonden in een schuurtje in een woonwijk. De politie kwam de schuur op het spoor na een onderzoek naar een groep mannen die ervan worden verdacht te hebben gefungeerd als makelaar en/of uitvoerders van zware criminaliteit.

De drie verdachten zijn:

  • Een 46-jarige man uit Alphen aan de Rijn
  • Een 30-jarige man uit Alphen aan de Rijn
  • Een 24-jarige man uit Eindhoven

De 46-jarige man zou de wapens hebben beheerd en overgedragen aan andere criminelen. De 30-jarige man zou de schuur hebben verhuurd aan de 46-jarige man, maar wist niet wat er in lag. De 24-jarige man zou DNA-sporen op de wapens hebben achtergelaten.

Het OM eist tegen de 46-jarige man en de 30-jarige man een celstraf van 8 jaar. Tegen de 24-jarige man wordt 6 jaar geëist.

Links met georganiseerde misdaad

DNA-sporen op de wapens wijzen erop dat zware criminelen zich in Alphen aan de Rijn van wapens voorzagen. Op een van de aangetroffen wapens blijken DNA-sporen te zitten die overeenkomen met de DNA-profielen van twee verdachten uit onderzoek 26Marengo. Op dat wapen werd ook een DNA-spoor aangetroffen dat overeenkomt met de broer van Marengo-verdachte R. Taghi. Deze broer is in Marokko veroordeeld voor de moord op de zoon van een Marokkaanse rechter in 2017.

Er lijkt ook een link te zijn met de moordaanslag in juli 2021 op Peter R. de Vries. In het schuurtje lagen zeven omgebouwde alarmpistolen van het merk Zoraki. Deze pistolen komen in zeer grote mate overeen met het wapen dat gebruikt is bij de moord op de misdaadverslaggever. Uit het onderzoek is gebleken dat een van de verdachten van de aanslag een dag voor de schietpartij in Alphen aan de Rijn was.

Zwijgende verdachten

Hoewel de verdachten zwijgen, staat voor justitie vast dat zij de wapenstash in Alphen aan de Rijn beheerden, midden in een woonwijk. De officieren van justitie vinden dat ze daarmee een grote bijdrage hebben geleverd aan de georganiseerde criminaliteit.

De rechtbank doet op 29 november 2023 uitspraak in de zaak.