Foto ter illustratie. © Pexels / Pixabay

Vrouw aangehouden na duizenden valse meldingen bij 112

De politie heeft een 57-jarige vrouw uit Velp gearresteerd die sinds februari van dit jaar herhaaldelijk de 112-centrale heeft lastiggevallen met valse meldingen.

De vrouw had duizenden keren naar het noodnummer gebeld, maar dankzij een vergissing kwam ze op 21 september eindelijk in handen van de autoriteiten.

De vrouw gebruikte een telefoon zonder simkaart om haar valse meldingen te plegen, wat het voor de politie moeilijk maakte om haar op te sporen. Hoewel de locatie van de telefoontjes kon worden vastgesteld met behulp van diverse instanties, was het concrete adres van de vrouw lange tijd onbekend.

Op de ochtend van 21 september belde ze opnieuw naar 112, maar dit keer deed ze dat ook met haar privételefoon. Een oplettende centralist wist onmiddellijk een verband te leggen met de eerdere valse telefoontjes.

Het adres van de vrouw kon eindelijk worden vastgesteld, en politieagenten vonden haar in haar woning in Velp. Ze verleende volledige medewerking, bekende dat zij degene was die de valse meldingen had gemaakt, en haar telefoon werd in beslag genomen.

De politie zal nu verder onderzoek doen om de motieven achter haar acties te achterhalen voordat eventuele vervolgstappen worden bepaald. Hulpverlening wordt daarbij niet uitgesloten.

Onnodig bellen naar 112 blijft een aanzienlijk probleem. In 2022 werd het alarmnummer 112 bijna 3,5 miljoen keer gebeld, waarbij bijna 40% van deze oproepen niet doorgestuurd hoefde te worden naar hulpdiensten vanwege misbruik of oneigenlijk gebruik van het noodnummer. Dit veroorzaakt veel onnodig werk voor de politie en andere hulpverleners en wordt beschouwd als een ernstig vergrijp.