Het Openbaar Ministerie (OM) heeft celstraffen geëist voor witwassen. De zaak kwam aan het licht door een huis van bijna een miljoen.

Naar aanleiding van informatie in 2016 uit een ander onderzoek kwam deze zaak aan het rollen. Het ging toen om financiering van een woning in de buurt van Amsterdam. Die zou bewoond worden door een nu 42-jarige vrouw zonder bron van inkomsten, een zogenoemde windhapper, en was bijna een miljoen (circa 900.000) euro waard. Haar echtgenoot (41) en zij waren de daadwerkelijke eigenaar maar de papieren eigenaar was volgens het OM een 69-jarige Belg. Via hem en een 48-jarige Amsterdammer werd de betaling geregeld. Zij zijn opgetreden als stroman en facilitator.

Volgens de officier van justitie is de woning gefinancierd met crimineel verkregen vermogen. De vier verdachten hebben hier niets over willen verklaren maar dat er deels cash geld, een ongebruikelijke constructie met een BV en een stichting administratiekantoor zijn gebruikt voor de financiering wijst op het verhullen van de criminele achtergrond, aldus de officier.

Bij een doorzoeking in de woning werden een vuurwapen en patroonhouders gevonden, en verschillende bakens. De man is met onbekende bestemming uit Nederland vertrokken en zou volgens informatie van de politie in cocaïne handelen. De vrouw en de kinderen zijn inmiddels naar Dubai verhuisd. De rechtbank doet eind oktober uitspraak in deze zaak.