Cel voor sluwe oplichting tientallen klanten van bank met valse e-mails en nep website

De rechtbank heeft twee mannen veroordeeld tot celstraffen voor oplichting van tientallen klanten van banken.

In maart vorig jaar maakte de bank bekend dat klanten het slachtoffer waren geworden van een grootschalige phishing actie van criminelen. Het ging omklanten uit onder meer meer Heemskerk, IJmuiden, Haarlem en Haarlemmermeer die een valse e-mail kregen en kwamen door op een link te klikken terecht op een website. De website leek erg op die van de bank en de klanten moesten hn gegevens invullen. Later werden de slachtoffers nog eens telefonisch benaderd met de vraag of ze een inlogsessie digitaal konden bevestigen. Op deze manier konden verdachten in de digitale bankomgeving van klanten komen en zo kon geld worden overgemaakt naar rekeningnummers van zogenoemde katvangers. Vervolgens werd het geld van deze rekeningen gepind of op een andere manier geld geïncasseerd. In een enkel geval is de bankpas van een slachtoffer opgehaald door iemand die zich voordeed als medewerker van een koeriersbedrijf. De bank deed aangifte van in totaal 54 gevallen van frauduleus handelen.

De politie kwam de verdachten op het spoor en stelde een onderzoek in. In de tien dagen dat de politie de telefoon van de 27-jarige verdachte afluisterde, werden 149 gesprekken gevoerd waarbij iemand zich voordeed als bankmedewerker. Op 7 mei doorzocht de politie een hotelkamer in Amsterdam van waaruit de verdachten hun werk onder meer zouden doen. Er werden twee laptops aangetroffen die alle software hadden voor grootschalige phishing-oplichting. Ook is een van de verdachten herkend als degene die na de oplichting een groot geldbedrag pinde in Amsterdam. In de woning van een van de verdachten werd bovendien een uniform van een koeriersbedrijf gevonden.

De rechtbank vindt bewezen dat de 24-jarige en 27-jarige mannen zich schuldig hebben gemaakt aan oplichting, computervredebreuk en diefstal. De 27-jarige man heeft 20 maanden cel gekregen, de 24-jarige 15 maanden waarvan 5 voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Naast de celstraffen moeten de twee een schadevergoeding betalen van respectievelijk 20.000 euro en 6700 euro.