Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Tot 8 jaar cel geëist voor grootschalige productie MDMA na onderschepping PGP Encrochat

Justitie heeft tot 8 jaar cel geëist voor grootschalige productie van MDMA.

De vier verdachten kwamen in beeld bij de politie door onder meer onderschepte versleutelde PGP-berichten op Encrochat toestellen. De mannen communiceerden over het produceren van MDMA en maakten daarbij gebruik van bijnamen. In het onderzoek Lemont zijn deze Encrochat berichten onderschept en ter beschikking gesteld aan politie en justitie in onderzoek 26Oakpark. De mensen achter de gebruikersnamen zijn vervolgens door de politie geïdentificeerd.

De chemicaliën, waarover wordt gesproken in de door de politie onderschepte en ontsleutelde Encrochat berichten, zijn vervolgens aangetroffen tijdens doorzoekingen in Amstelveen, Akersloot en Heiloo. Het gaat onder meer om PMK, platina, methylamine, waterstofgas en aceton. Er is beslag gelegd op deze chemicaliën en op goederen voor de vervaardiging van MDMA.

De badkamer van de woning van één van de verdachten in Amstelveen bleek ingericht te zijn voor het op grote schaal vervaardigen en bewerken van PMK. In Amstelveen ging het in totaal om 176 liter PMK. Hiervan kan volgens berekeningen van experts 211 kilogram MDMA (kristallen) vervaardigd worden. Uitgaande van 150 milligram per tablet kunnen van deze hoeveelheid ongeveer 1.406.666 XTC-tabletten worden geproduceerd. Ook is beslag gelegd op diverse notitieblokken met aantekeningen over onder meer geldverdeling, goederen, grondstoffen voor MDMA en vervoer.

Een loods in Heiloo was, gelet op het aantreffen van een in een koelcel ingebouwde destillatie-/reactieketel, ingericht voor de grootschalige vervaardiging van MDMA-olie vanuit PMK. Tegen de vier verdachten, drie mannen van 25 jaar uit Alkmaar, 31 jaar uit Egmond aan Zee en een man van 47 jaar uit Egmond aan den Hoef, heeft de officier van justitie gevangenisstraffen van tussen de 4 en 8 jaar geëist. De rechtbank doet binnenkort uitspraak in deze zaak.