Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Cel voor vader uit Zaandam die zijn dochters jarenlang fysiek en psychisch ernstig mishandelde

Een vader uit Zaandam heeft een gevangenisstraf gekregen voor het jarenlang fysiek en psychisch mishandelen van zijn dochters.

De 45-jarige man heeft volgens de rechtbank Noord-Holland zijn dochters gedurende een lange periode ernstig mishandeld. De verdachte bekende zijn dochters al vanaf jonge leeftijd te hebben geslagen met een riem, vlakke hand en een slipper. Ook gaf hij toe camera’s in huis te hebben opgehangen om met name één van zijn dochters in de gaten te houden. Verder ging de man zo ver dat hij zijn dochters een telefoon meegaf als ze naar buiten gingen en eiste dat de lijn opengehouden moest worden. Op deze wijze kon de vader op elk moment horen wat zijn dochters aan het doen waren. Ook andere getuigen hebben verklaringen afgegeven over de mishandelingen. Uit verslagen van de middelbare school blijkt dat bij beide dochters blauwe plekken zijn waargenomen. 

Volgens de rechter voerde de man een extreme vorm van controle uit. Hierdoor werd de vrijheid van zijn dochters ernstig beperkt. Ook was aan de controle steeds de dreiging van fysieke mishandeling verbonden. De vader is schuldig bevonden en heeft een gevangenisstraf van 27 maanden, waarvan 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar, opgelegd gekregen. Ook krijgt hij een contactverbod met beide slachtoffers, en een locatieverbod in de woonplaats van een van de slachtoffers. Ook moet hij zich laten behandelen door een gespecialiseerde zorginstelling.