Deze mannen zouden klaar hebben gestaan om De Vries te filmen na de liquidatie. © YouTube

Poolse verdachte liquidatie misdaadjournalist Peter R. de Vries blijft in volledige beperkingen vastzitten

De verdachte die vanuit Polen is overgeleverd, in verband met het onderzoek naar de liquidatie van misdaadjournalist Peter R. de Vries, blijft vastzitten.

De 30-jarige Poolse man, die wordt verdacht van betrokkenheid bij de aanslag op misdaadverslaggever Peter R. de Vries, is vanmiddag voorgeleid aan de rechter-commissaris in Amsterdam. De man werd eind september aangehouden in Polen en kwam woensdagavond 12 oktober 2022 aan in Nederland. Hij wordt ervan verdacht te hebben geholpen bij de voorbereiding van de aanslag. Hem wordt medeplichtigheid aan moord met terroristisch oogmerk ten laste gelegd, het voorhanden hebben van vuurwapens en deelname aan een criminele organisatie. Ten tijde van de moordaanslag woonde hij in Rotterdam. De Pool blijft in volledige beperkingen vastzitten.

Misdaadjournalist Peter R. de Vries fungeerde op het moment van de liquidatie, op 6 juli 2021, als vertrouwenspersoon van kroongetuige Nabil B., in de zaak tegen Ridouan Taghi en zijn vermeende organisatie. Hij raakte ernstig gewond en is later bezweken aan zijn verwondingen. Eerder werd al bekend dat Taghi mogelijk als opdrachtgever zou zijn genoemd door één van de verdachten. Taghi zelf hoorde in het Marengo-proces levenslang tegen zich eisen. Hij is niet aangeklaagd in de zaak rond de liquidatie van De Vries, advocaat Derk Wiersum en Reduan B., de broer van de kroongetuige.