© crime-nieuws.nl

Cel voor verdachten grootschalig witwassen gepakt na tip bij overdracht miljoen cash in Huizen

De rechtbank heeft drie mannen veroordeeld voor het witwassen van miljoenen euro’s aan crimineel vermogen. De verdachten werden na een tip van de Franse politie gepakt bij een overdracht van een miljoen euro aan contanten.

De Franse politie deed onderzoek naar gekraakte Sky ECC pgp-berichten en kwam chats tegen inzake een mogelijke geldoverdracht op 5 maart 2021 in Huizen. De informatie is gedeeld met de Nederlandse politie die een onderzoek heeft ingesteld. Agenten observeerden de verdachten en zagen dat er daadwerkelijk een overdracht van een miljoen cash plaatsvond. De politie kwam in actie en hield een man uit Bussum (41 jaar) en een man uit Utrecht (26 jaar) aan. De man uit Bussum bleek aangestuurd te worden door een 49-jarige man uit Hilversum. Hij wordt gezien als een leidinggevende van de criminele organisatie. Na de arrestatie vonden meerdere huiszoekingen plaats. Bij de mannen zijn (grote) contante geldbedragen en drugs gevonden.

De officier van justitie heeft, op verzoek van de verdediging, afspraken met de vijf verdachten gemaakt over de afdoening van deze zaak. Het Openbaar Ministerie en de verdachten hebben onder andere afspraken gemaakt over het verloop van het onderzoek, het bewijs en de waarde daarvan, de straf die de officier eist en welk bedrag de mannen moeten terugbetalen.

Uit de onderschepte Sky ECC berichten blijkt dat de mannen betrokken zijn geweest bij het witwassen van miljoenen en bezit en handel in drugs. De man uit Hilversum vormde samen met de man uit Bussum een criminele organisatie. De Utrechter voerde opdrachten uit. Volgens de rechtbank zijn de verdachten betrokken geweest bij het witwassen van ruim 13 miljoen euro, waaronder het miljoen dat vorig jaar in Huizen werd gepakt. De rechtbank veroordeelt hen tot gevangenisstraffen van respectievelijk 46, 38 en 20 maanden cel. Ook de partners van de man uit Hilversum en de man uit Bussum zijn veroordeeld omdat zij profiteerden van de witwaspraktijken van hun mannen. De twee hebben taakstraffen van 160 en 100 uur opgelegd gekregen.