WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten

WikiLeaks-oprichter Julian Assange mag worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten.

Dat heeft een rechter in het Verenigd Koninkrijk bepaald. De Amerikanen willen Assange vervolgen voor spionage omdat hij in 2010 honderdduizenden geheime documenten over de oorlogen in Irak en Afghanistan naar buiten bracht via zijn website. Volgens zijn advocaten handelde hij vanuit journalistiek oogpunt maar daar was de rechtbank het niet mee eens. Wel werd toen geoordeeld dat Assange vanwege zijn broze mentale gezondheid niet uitgeleverd kon worden aan de VS.

Er is vervolgens hoger beroep ingesteld en het gerechtshof heeft de zaak opnieuw bekeken en is tot een andere conclusie gekomen. De Amerikaanse overheid heeft beloofd de WikiLeaks-oprichter niet in een zwaarbeveiligde gevangenis vast te zetten en mag hij na een eventuele veroordeling zijn straf uitzitten in zijn thuisland Australië.

Assange heeft jarenlang ondergedoken gezeten in de ambassade van Ecuador in Londen. Toen hij hier uit werd gezet werd hij direct aangehouden. De WikiLeaks-oprichter riskeert een gevangenisstraf van tientallen jaren mocht hij schuldig worden bevonden.