© Politie

Cel voor wapenhandelaar die werd gepakt bij een preventief fouilleeractie in café Rotterdam

De rechtbank heeft een Rotterdamse wapenhandelaar veroordeeld tot een gevangenisstraf. De kwam in beeld tijdens een preventief fouilleeractie in een café.

In september vorig jaar deed de politie een preventief fouilleeractie in een café aan de Groene Hilledijk. Een actie die vaker steekproefsgewijs wordt gedaan om wapenbezit en andere misstanden aan te pakken. Die avond was onder andere een 39-jarige Rotterdammer in het café aanwezig. Hij bleek een wapen bij zich te hebben en werd daarop aangehouden voor vuurwapenbezit. Tijdens de daaropvolgende doorzoeking in zijn woning  werden onder andere geluidsdempers, munitie, jammers, telefoons, een kogelwerend vest en administratie met daarin informatie die op wapenhandel  duidde aangetroffen.

De aanhouding en aangetroffen wapens en administratie waren aanleiding voor verder onderzoek inzake wapenhandel. De politie deed eind november 2021 invallen op twaalf locaties in Rotterdam, Den-Haag, Dordrecht, Papendrecht, Bergen op Zoom, Halsteren en Yerseke. Hierbij werd een compleet wapenarsenaal gevonden. Het ging om automatische vuurwapens, revolvers, geweren, meerdere 3D printers waarmee vuurwapenonderdelen werden geprint, diverse onderdelen van vuurwapens, stroomstootwapens, munitie en een afvuurmechanisme voor explosieven.

De 39-jarige Rotterdammer is gisteren door de rechtbank van Rotterdam schuldig bevonden en veroordeeld tot vijf jaar cel voor wapenhandel. ‘De verdachte heeft zich wederom ingelaten met wapens en wel langdurig en op grote schaal. Eerdere veroordelingen tot lange gevangenisstraffen hebben hem er niet van weerhouden opnieuw de fout in te gaan. De politie en het OM zijn klaar met al het vuurwapengeweld in de regio. Met de handel die verdachte voerde hield hij het geweld in deze regio en daar buiten in stand.’ Aldus de officier tijdens de rechtszaak.

Naast de hoofdverdachte stonden ook nog drie medeverdachten terecht. Een 28-jarige man uit Barendrecht is veroordeeld voor het bezit van een automatisch vuurwapen en niet van echt te onderscheiden nabootsingen van vuurwapens en moet 12 maanden de cel in. Op een zelf opgenomen filmpje was te zien hoe hij en de 39-jarige wapenhandelaar met het wapen schoten. Een 44-jarige vrouw is veroordeeld voor het medeplegen van wapenhandel. Zij heeft vier maanden opgelegd gekregen. Een 40-jarige man uit Den Haag moet 5 maanden de cel in voor het medeplegen van de verkoop van een geweer.