Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

25,5 jaar geëist voor doodschieten verkeerde persoon bij Mocro Maffia liquidatie in Utrecht

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep 25,5 jaar gevangenisstraf voor het liquideren van de verkeerde persoon in Utrecht. In plaats van het echte doelwit werd Hakim Changachi doodgeschoten.

De 35-jarige Ferrel T. kreeg eerder van de rechtbank samen met medeverdachte Guyno O. een gevangenisstraf van 26 jaar opgelegd. T. is hiertegen in beroep gegaan, zijn medeverdachte niet. Zelf heeft hij altijd ontkend betrokken te zijn geweest bij het doodschieten van Chanchaghi en het plan om het echte doelwit te liquideren. Het OM ziet dit duidelijk anders onder meer door aangetroffen DNA-sporen van T. die werden gevonden op een tas en wapens. Verder zou volgens de officier zijn betrokkenheid blijken uit getapte telefoongesprekken. In hoger beroep is wederom een langdurige gevangenisstraf geëist. Het gerechtshof doet binnenkort uitspraak.

In de nacht van 11 op 12 januari 2017 werd de 31-jarige Utrechter Hakim Changachi doodgeschoten bij een flat aan de Faustdreef. Al snel bleek dat de daders de verkeerde persoon om het leven hadden gebracht. Het echte doelwit was Khalid H. die in dezelfde flat woont. Twee dagen later werd alsnog geprobeerd om H. te liquideren. Het slachtoffer rook onraad en waarschuwde de politie. Er ontstond een achtervolging en de politie kon de twee inzittenden aanhouden.

Naar aanleiding van de moord op Changachi heeft Nabil B. besloten om kroongetuige te worden. B. zat naar verluidt klem omdat de familie van Changachi wist dat hij betrokken was bij de liquidatie. Volgens de kroongetuige zou de gezochte Ridouan T. opdracht hebben gegeven voor deze en een reeks andere liquidaties.