© Crime-Nieuws.nl

Celstraf en boete van 100.000 euro geëist tegen stichting en bestuurslid voor verstrekken wietolie

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft een voorwaardelijke celstraf en een boete van 100K geëist tegen een stichting en bestuurslid voor het verstrekken van wietolie.

Het OM verwijt de stichting en bestuurder de olie te verstrekken zonder zich te houden aan de eisen van de Geneesmiddelenwet. Er zijn  geen vergunningen verleend aan de stichting, het middel is niet geregistreerd en het middel is niet voorzien van een vergunning, aldus een woordvoerder. Het product wietolie valt onder de werking van de Opiumwet. Door de wijze waarop dit door de stichting op de markt wordt gebracht, via een website, folders en de bijsluiters, valt het ook onder de werking van de Geneesmiddelenwet. Volgens het OM zijn hierbij regels uit de Opiumwet en de Geneesmiddelenwet overtreden.

‘De stichting verstrekt hennepolie en daaraan verwante producten aan mensen die daar baat bij zeggen te hebben. De Stichting wordt gesteund door een behoorlijk aantal mensen in de samenleving en heeft voor haar klanten en vele anderen ook een sociale functie. De wijze waarop de stichting is georganiseerd en de gehanteerde werkwijze is sociaal te noemen. Er zijn plekken in het land gevonden waar lotgenoten elkaar kunnen treffen en kunnen spreken. Er zijn vrijwilligers in huis die anderen helpen waar dat nodig is. Het gebruikte model om producten te verkrijgen van de stichting is niet gebruikelijk. Allereerst dien je donateur te worden voor een bepaald bedrag per jaar. Daarna kun je bestellen en wordt er periodiek geleverd. Er zijn mensen die veel kunnen betalen en ook daadwerkelijk veel betalen voor de bestelde producten en er zijn mensen die minder betalen voor de producten. De producten kunnen ook ‘om niet’ verkregen worden als iemand niet beschikt over financiële middelen.  Een sociale en menslievende organisatie en werkwijze op deze punten’, aldus de officier van justitie.

De hennepolie bevat een stof (THC) die maakt dat het verstrekken ervan aan derden is aan te merken als een drugsdelict. Volgens de officier zijn de bedoelingen van de stichting en zijn bestuurder goed maar is de uitvoering beneden de maat. Tegen de stichting is een boete van 100.000 euro waarvan 60.000 euro voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar geëist. De bestuurder hoorde een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar en daarnaast een werkstraf met de duur van 120 uur tegen zich eisen. De rechtbank doet binnenkort uitspraak.