Vrouwe Justitia is de personificatie van het recht. © via Wikimedia Commons

Celstraf en tbs voor doodsteken medewerker tbs-kliniek in Poortugaal

De rechtbank heeft een man veroordeeld tot tien jaar cel plus tbs met dwangverpleging in verband met het doodsteken van een medewerker van een tbs-kliniek in Poortugaal.

Op 3 februari 2017 verbleef de 46-jarige Michel T. in tbs-kliniek de Kijvelanden toen hij op een medewerker begon in te steken. Het slachtoffer raakte zwaargewond en overleed twee dagen later in het ziekenhuis.

De verdachte werd aangehouden en heeft toegegeven de 25-jarige sociotherapeut te hebben neergestoken. Dit deed T. nadat hij had gevraagd om een draadje van zijn trui af te knippen. Vervolgens stak hij naar eigen zeggen zonder reden meerdere malen in de borst en rug van het slachtoffer.

Volgens T. was de reden van zijn geweldsuitbarsting het feit dat hij Ritalin aan het snuiven was. Na onderzoek is door de rechtbank vastgesteld dat de medicatie geen rol heeft gespeeld bij de steekpartij. Zijn advocaat vroeg om een aanvullend onderzoek in verband met het gebruik van Ritalin.

Het Pieter Baan Centrum schat de kans op herhaling als hoog in, als de verdachte niet wordt behandeld in een hoog beveiligde omgeving en medicatie krijgt. De rechtbank beschouwt de verdachte dan ook als een bijzonder gevaarlijke man.

Ten tijde van de steekpartij zat T. al vast in verband met een poging doodslag uit 1998. Sinds zijn detentie heeft de verdachte zich meerdere keren gewelddadig gedragen in verschillende tbs-klinieken.