Alleen maar 500 euro briefjes! © Crime-Nieuws.nl

Celstraf geëist tegen man gepakt met kwart miljoen euro cash bij supermarkt Haarlem

Justitie heeft een celstraf geëist tegen een man die gepakt werd met een kwart miljoen euro cash in een rugtas bij een overdracht bij een supermarkt in Haarlem.

Op basis van informatie dat de gebruiker van een bepaalde telefoonnummer deel uit zou maken van een Chinese organisatie die geldbedragen doorsluist vanuit onder meer Nederland naar Suriname, werd op 19 augustus 2019 het onderzoek 26Wendell gestart. Het zou gaan om illegaal verkregen vermogen, grotendeels afkomstig uit de handel in cocaïne.

Toen dat nummer door de politie werd getapt, bleek er een geldoverdracht plaats te vinden op 4 november 2019 op een parkeerplaats bij een supermarkt in Haarlem. De politie observeerde de situatie en kwam op een gegeven moment in actie. De verdachte, een 36-jarige man uit Haarlem, en twee anderen zijn aangehouden, nadat de verdachte een rugtas van een bekend sportmerk in ontvangst had genomen met daarin een groot geldbedrag.

In de rugtas bleek in totaal 249.400 euro te zitten, verdeeld over zeven pakketten. Het zijn voornamelijk coupures van 100, 200 en 500 euro, geseald in plastic. Een bundel 500 eurobiljetten is geseald in aluminiumfolie. Daarnaast was de verdachte bij zijn aanhouding ook in het bezit van 2.360 euro. Bij dit geldbedrag zitten twee biljetten van 500 euro en eentje van 200 euro.

Bij een doorzoeking in zijn woning zijn twee iPhones en 1 BQ Aquarius telefoon aangetroffen. Het laatste mobieltje is vermoedelijk een PGP-telefoon. Uit onderzoek naar de iPhone is gebleken dat er foto’s opstaan van 2012 tot en met 2015 van grote hoeveelheden (enkele miljoenen!) bankbiljetten, gemaakt door de gebruiker van het toestel. Op de telefoontoestellen en de auto waarmee de man het geld vervoerde, is beslag gelegd.

Verder onderzoek in de berging van het huis leverde ook nog een sportrugzak met daarin vijf plastic zakken kristallen brokken op. Het bleek te gaan om vijf kilo ketamine te gaan. Ook is beslag gelegd op vijftig vacuümzakken, een vacuüm-machine en elektronische weegschaal met sporen wit poeder.

Tegen de verdachte is een gevangenisstraf van 20 maanden met aftrek van het voorarrest geëist inzake witwassen en overtreding van de Geneesmiddelenwet. Ook eist het OM dat de in beslag genomen goederen (auto, geldbedragen van 249.400 en 2.360 euro) worden verbeurd verklaard. Zij zijn niet langer eigendom van verdachte maar van de staat. De rechtbank doet op 29 december uitspraak in deze zaak.